Data: 2020-11-30 14:14:21
Temat: Re: pyry z gzikiem
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
piątek, 27 listopada 2020 o 12:10:20 UTC+1 dwa cepeliny napisał(a):
> >Ospa - tak w Małopolsce mówią. Do tego siekane pokrzywy.
> Znalazłem jagnięcinę z ospą w śląskich smakach.
> Szkoda że tak ciekawe potrawy są praktycznie nieznane.
> Polska kuchnia nie ma sobie równych.
> (Piszę to zupełnie niepatriotycznie a raczej podniebieniowo. ))
>
> Wrzucajcie czasami jakieś przepisy albo linki.
> Nie tylko ja za to będę wam wdzięczny
Masz racje. Parę linków odnośnie tego co jeśli w dawnej Polsce.
https://ciekawostkihistoryczne.pl/2017/10/12/polskie
-jadlo-tradycyjna-kuchnia-to-wszystko-bujda-co-napra
wde-przed-wojna-jadali-zwykli-polacy/
https://wielkahistoria.pl/co-jedli-polscy-chlopi-pan
szczyzniani-nawet-nie-wzialbys-do-ust-tego-co-dla-ni
ch-bylo-rarytasem/
Cytat z innego dużo dłuższego i niekonieczne na temat artykułu
Badania archeologiczne wykazały, że na terenie Biskupina, zamieszkałego przez 800 do
1000 ludzi, znaleziono 2885 fragmentów kości ssaków, z czego kości zwierząt łownych
stanowiły 9,6% ogółu. Dalsze obliczenia i szacunki wykazały, że kości te składały się
zapewne na kilkaset zwierząt spożytych przez kilkaset osób na przestrzeni ponad stu
lat. Ile posiłków mięsnych z tego wychodzi? Najprawdopodobniej jeden rocznie.
|