Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!newsfeed.fre
enet.de!newsfeed01.chello.at!news.chello.at.POSTED!53ab2750!not-for-mail
From: Ola <f...@g...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: pl, en-us
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: pytania przetworcze
References: <f%ybb.11319$hd6.125690@news.chello.at>
<i...@4...com>
In-Reply-To: <i...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
Message-ID: <3tEbb.21289$hd6.208681@news.chello.at>
Date: Mon, 22 Sep 2003 15:22:39 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.179.57.27
X-Complaints-To: a...@c...pl
X-Trace: news.chello.at 1064244159 62.179.57.27 (Mon, 22 Sep 2003 17:22:39 MEST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Sep 2003 17:22:39 MEST
Organization: Customers chello Poland
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:93173
Ukryj nagłówki
Anna Kowalska wrote:
> A nadają się tylko suszone? Ze świeżych, ew. przemrożonych nie
> wyjdzie? Będzie gorsza?
> Masz jakiś specjalny przepis? Się uśmiecham pięknie :-)))
> W zeszłym roku głóg tak pięknie obrodził i tyyyle się
> zmarnowało...
Jest to przepis na nalewke sliwkowa z ksiazki "Domowy wyrob win" Jana
Cieślaka. Nie mam jej przy sobie. Opisze Ci cala procedure w skrocie:
- Robisz nalew na rozdrobnionych wegierkach, bodajze 1 kg wydrylowanych
sliwek (co 10 pestke zostawic) na 1,15 litra alkoholu 70%, odstawiasz na
miesiac, zlewasz.
- Przygotowujesz rowniez zaprawe z polowy laski wanilii i odrobiny
olejku migdalowego ze 100ml spirytusu 95% - to odstawiasz na 2 tygodnie.
Prawde powiedziawszy nie podoba mi sie ten olejek migdalowy, zawsze to
jakas chemia, dlaczego pestki ze sliwek nie zalatwia tego aromatu
migdalowego? Moze ktos madrzejszy bedzie wiedzial.
- Przygotowujesz zaprawe na suszonych owocach: suszonych sliwkach (nie
wedzonych, najlepiej chyba samemu ususzyc), rodzynkach, suszonej
tarninie i suszonym glogu - nie pamietam ilosci ale jakies
mikroskopijne, chyba po 25g kazdych owocow i 200ml spirytusu 60%.
Zlewasz po 4-6 tygodniach.
- Przygotowujesz karmel.
- Przygotowujesz syrop cukrowy - chyba z 0.5kg cukru i szklanki wody.
Jak wszystko gotowe to mieszasz razem i dodajesz spirytusu 95% tak aby
wyszlo 2 litry nalewki. Po 8 tygodniach filtrujesz i zlewasz do butelek.
Pewnie powinna postac conajmniej kilka miesiecy.
Czy te wskazowki Ci wystarcza? Jesli sa niezbyt jasne lub jesli znajde
jakies bledy w proporcjach to poprawie jak zajrze do ksiazki. Wydaje mi
sie ze te 25g suszonego glogu Twojej nadprodukcji nie wyczerpie ;-).
Przejze te ksiazke, jesli bedzie cos z glogu to wklepie.
Czy wyjdzie ze swiezych owocow - nie wiem, byc moze wypowiedza sie
bardziej doswiadczeni w tej materii, ja dopiero zaczynam. Prawde
powiedziawszy, nie wiem nawet jak smakuja/pachna owoce tarniny i glogu,
przekonam sie jak sprobuje mojej nalewki :-D.
Pozdrawiam Ola
|