Data: 2001-09-05 00:50:37
Temat: Re: pytanie....
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
slav wrote:
> Ula,
> nie wpuszczj ludzi w "maliny". Shortening to to samo co "lard" czli po
> polsku smalec, tluszcz.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
No, nie calkiem. W ksiazkach kucharskich starej daty zwykle podawali
"shortening" zamiast wyliczac maslo, czy margaryna, czy smalec, bo kazda
gospodyni musiala dostosowac przepis do swojego budzetu, stad shortening
oznacza po prostu "tluszcz", ale dokladnie znacza "skracanie". Ciasto zrobione
z tluszczem jest ciastem "krotkim" ("shortcake") czyli szybkim, w porownaniu z
2-3 godzinnym, drozdzowym ciastem. Zwykle z proszkiem, choc klasyczny shortcake
jest bez proszku.
MB
|