Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie dla dociekliwych
Date: 11 Mar 2004 10:29:51 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c2pb8r$hr3$1@nemesis.news.tpi.pl> <1...@2...17.138.58>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1079000991 10037 80.72.34.43 (11 Mar 2004 10:29:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Mar 2004 10:29:51 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194678
Ukryj nagłówki
In <1...@2...17.138.58> Qwax wrote:
>
> Użytkownik "speeder" <m...@p...fm> napisał w
> wiadomości news:c2pb8r$hr3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Czy można upiec chleb bez drożdży?
>
> Pewnie można ale to nie chleb!
> Powiedziano coś o zakwasie czy przaśnym - to ze nie wkładasz
> 'drożdzy piekarniczych' to nie znaczy że ich tam nie ma (są
> dzikie - które sa wszędzie)
chleb przaśny, to chleb niewyrośnięty, w cieście nie zaszedł żaden
proces fermentacjny i to czy znalazły się tam jakieś dzikie drożdże, czy
nie jest w zasadzie obojętne. Natomiast zakwas może zawierać drożdże
dzikie, ale głównie zachodzi w nim fermentacja mlekowa.
>
>> Podobno nie są one obojętne dla organizmu.
>>
>
> Nic nie jest obojętne dla organizmu (jak by było to by nie
> było dostrzegalne!)
>
> A co do drożdży to jest wiele ich szczepów - są zabójcze
> "dla wszystkiego co żyje" i są takie bez których "umrze
> wszystko co żyje". Paranoiczni (i niedouczeni) tchórze
> rzucają się jak wygłodniałe psy na każdą informację "że coś
> jest niebezpieczne" i wkładają do jednego worka wszystko
> zgodnie z zasadą "nie ważne czy dobre czy nie ale JA SIĘ
> MUSZĘ BAĆ".
Tu się z Tobą całkowicie zgadzam.
>
> A te drożdże 'od chleba' uwielbiam wypijać na surowo po
> rozbełtaniu w wodzie z cukrem - świetnie działają na cerę -
> i jeszcze mi nie zaszkodziły (choć czasami się trochę
> odbija).
Nie szkodzą one natychmiast, natomiast mnożą się w przewodzie pokarmowym
niszcząc naturalną florę bakteryjną i korzystając z pokarmu jaki
znajdują, a więc z tego, co było przeznaczone dla organizmu. M.in.
niszczą podobno witaminy.
Władysław
|