Data: 2004-03-11 12:21:30
Temat: Re: pytanie dla dociekliwych
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c2plbj$dm5$1@inews.gazeta.pl> Hanna Burdon wrote:
> "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> wrote in message
> news:c2pfaa$1dp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Przez całe dzieciństwo pijałam robioną przez moją mamę "musówkę"
>> czyli drożdże + cukier + woda, odstawiamy do następnego dnia, pijemy.
>
> Pamiętam modę na picie drożdży w latach osiemdziesiątych, ale mówiło
> się wtedy, że cukier niszczy ten najbardziej pożądany składnik drożdży,
> zdaje się selen.
Chyba to nie bardzo możliwe, jako że selen to pierwiastek. Cukier
mógłby wpływać na jakieś związki selenu, czyniąc je nieprzyswajalnymi,
ale to też mało prawdopodobne, gdyż ten selen zawarty jest, jak rozumiem,
w komórkach drożdży, które cukrem się żywią i dzięki niemu rozmnażają.
Władysław
|