Data: 2000-10-13 12:11:48
Temat: Re: pytanie spożywcze
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jader wrote:
>
> Użytkownik Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> w wiadomooci do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@s...com.pl...
> > No, tu juz nie wytrzymam, chyba pomylily Ci sie sole. Nie slyszalem,
> > zeby
> > ktos umarl po zjedzeniu lyzki soli KUCHENNEJ (NaCl).
> >
>
> A kto mowi o lyzce. Zdaje sie, ze ok. 100g (albo pol. szklanki to bylo)
> wystarczy, zeby zaburzyc elektrolityke organizmu do tego stopnia, zeby
> spowodowac zgon. Na 100% chodzi o NaCl.
>
No, tak rozumujac, niewiele jest rzeczy, ktore nie bylyby
smiertelnymi truciznami. Musisz w takim razie lepiej zdefiniowac,
w jakiej skali liczysz te "oczka":
"znaje sie, ze tylko 2 oczka nizej od cyjanku"
Zapewniam Cie, ze cyjanek (potasu) jest znacznie silniejsza trucizna
od soli kuchennej, prawdopodobnie nie zdolalbys go nawet dobrze polizac,
bo przenika do krwi przez scianki naczyn krwionosnych w ustach.
No tak, ale co to ma wspolnego z kuchnia?
BK
|