Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!netnews.com!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!dallas-news-feed2.bbnplanet.com!news.
gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanko
References: <00ae01bfda25$0f83bc40$970ca0d4@tea>
<lBF35.33176$DC.727464@news.tpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 29
Date: Tue, 20 Jun 2000 11:18:00 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.198
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 961524792 207.71.222.198 (Tue, 20 Jun 2000 11:13:12 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jun 2000 11:13:12 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29998
Ukryj nagłówki
asia wrote:
> Herbatka <b...@d...com.pl> wrote in message
> news:00ae01bfda25$0f83bc40$970ca0d4@tea...
> > Przy okazji mam pytanie - czy w innych czesciach Polski znane sa szare
> > kluchy ? Ja je uwielbiam i sa one tak oczywistym skladnikiem mojego
> > jadlospisu, ze nigdy nie zadawalam sobie pytania, czy jest to potrawa
> > wielkopolska, ale ostatnio moi znajomi przekonywali mnie, ze takie kluchy
> to
> > "nasza" specjalnosc. > Mniam - to jak znacie taki "wariant kluskowy" ????
> > Herbatka
> !!!! Mnie sie zawsze wydawalo ze szare kluski to NASZA specjalnosc:-))).
> Jestem ze Slaska, a dokladniej z Katowic. Ale nasza wersja jest nieco inna.
> Ciasto chyba to samo, ale klusek nie kladzie sie lyzka tylko formuje recznie
> na kulki wielkosci jajka (tylko okragle). Takim tradycyjnym slaskim obiadem
> sa wlasnie szare kluski, rolady i czerwona (tzw. modro) kapusta ze
> skwarkami.
> Asia
Moja Babcia Wielkopolanka robial te szare kluski tak samo, jak Herbatka. Ja je
nazywalam zielonymi kluskami. Z ta roznica, ze uklepywala to ciasto na spodzie
pokrywki do garnka i zgrabnym ruchem odkrawala lyzka rowne kluski prosto do
wrzatku. Do dzis tak samo robie, tylko dla tej pamieci, bo przeciez mozna tez
je rolowac, jak kopytka. Acha, z ta skrobia na dnie plynu z ziemniakow tak
samo.
Magdalena Bassett
|