Data: 2000-06-20 18:18:00
Temat: Re: pytanko
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
asia wrote:
> Herbatka <b...@d...com.pl> wrote in message
> news:00ae01bfda25$0f83bc40$970ca0d4@tea...
> > Przy okazji mam pytanie - czy w innych czesciach Polski znane sa szare
> > kluchy ? Ja je uwielbiam i sa one tak oczywistym skladnikiem mojego
> > jadlospisu, ze nigdy nie zadawalam sobie pytania, czy jest to potrawa
> > wielkopolska, ale ostatnio moi znajomi przekonywali mnie, ze takie kluchy
> to
> > "nasza" specjalnosc. > Mniam - to jak znacie taki "wariant kluskowy" ????
> > Herbatka
> !!!! Mnie sie zawsze wydawalo ze szare kluski to NASZA specjalnosc:-))).
> Jestem ze Slaska, a dokladniej z Katowic. Ale nasza wersja jest nieco inna.
> Ciasto chyba to samo, ale klusek nie kladzie sie lyzka tylko formuje recznie
> na kulki wielkosci jajka (tylko okragle). Takim tradycyjnym slaskim obiadem
> sa wlasnie szare kluski, rolady i czerwona (tzw. modro) kapusta ze
> skwarkami.
> Asia
Moja Babcia Wielkopolanka robial te szare kluski tak samo, jak Herbatka. Ja je
nazywalam zielonymi kluskami. Z ta roznica, ze uklepywala to ciasto na spodzie
pokrywki do garnka i zgrabnym ruchem odkrawala lyzka rowne kluski prosto do
wrzatku. Do dzis tak samo robie, tylko dla tej pamieci, bo przeciez mozna tez
je rolowac, jak kopytka. Acha, z ta skrobia na dnie plynu z ziemniakow tak
samo.
Magdalena Bassett
|