Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.man.poznan.pl!bignews.mediaways.net!newsgate.cistron.nl!news
feedZ.netscum.dQ!netscum.int!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.c
om!prodigy.com!not-for-mail
From: "f." <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanko
Date: Sun, 6 Aug 2000 21:34:50 -0700
Organization: Prodigy http://www.prodigy.com
Lines: 23
Message-ID: <8mleav$31bo$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com>
References: <8mjp2h$hr4$1@sunsite.icm.edu.pl> <8mkdo4$cg6$1@aquarius.webcorp.com.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana090-0542.splitrock.net
X-Trace: newssvr05-en0.news.prodigy.com 965622944 4504157 209.255.240.34 (7 Aug 2000
04:35:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 7 Aug 2000 04:35:44 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32237
Ukryj nagłówki
MacMac <m...@b...gnet.pl> wrote in message
news:8mkdo4$cg6$1@aquarius.webcorp.com.pl...
>
> Witam
> na Wokach się nie znam i nie wiem które są dobre a które nie ale ostatnio
> widziałam w Ikea we Wrocławiu
> Ulawiec
Gotowanie chinszczyzny nie tyle zalezy od woka ile od kucharza i tego z
czego sie gotuje.... Wiem, ze oryginalne woki sa blaszane i wiem jak trzeba
je przygotowywac do pierwszego smazenia i konserwowac. Ale po co, skoro
teflonowy wok tak samo smazy a jest o niebo bardziej prosty w obsludze.
Przecietny smakosz nie pozna w smaku potrawy roznicy na jakim woku byla ona
robiona... Dobry wok musi byc taki zeby mu sie rownomiernie nagrzewala
powierzchnia, a warunek ten spelnia kazda nowoczesny patelnia typu wok. Te
ktore sa sprzedawane maja splaszczone dna ( zeby mogly rowno stac na
kuchni ), bo oryginalne woki maja polokragle, ale byly wpuszczane w kuchnie
albo stawiane byly na specjalnych obreczach. Mysle, ze snob moze miec
obdymionego i obskurnego blaszanego woka udajacego oryginal, ale do
nowoczesnej kuchni pasuje bardziej teflonowy, emaliowany kolorowo.
F.
|