Data: 2000-08-07 04:34:50
Temat: Re: pytanko
Od: "f." <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
MacMac <m...@b...gnet.pl> wrote in message
news:8mkdo4$cg6$1@aquarius.webcorp.com.pl...
>
> Witam
> na Wokach się nie znam i nie wiem które są dobre a które nie ale ostatnio
> widziałam w Ikea we Wrocławiu
> Ulawiec
Gotowanie chinszczyzny nie tyle zalezy od woka ile od kucharza i tego z
czego sie gotuje.... Wiem, ze oryginalne woki sa blaszane i wiem jak trzeba
je przygotowywac do pierwszego smazenia i konserwowac. Ale po co, skoro
teflonowy wok tak samo smazy a jest o niebo bardziej prosty w obsludze.
Przecietny smakosz nie pozna w smaku potrawy roznicy na jakim woku byla ona
robiona... Dobry wok musi byc taki zeby mu sie rownomiernie nagrzewala
powierzchnia, a warunek ten spelnia kazda nowoczesny patelnia typu wok. Te
ktore sa sprzedawane maja splaszczone dna ( zeby mogly rowno stac na
kuchni ), bo oryginalne woki maja polokragle, ale byly wpuszczane w kuchnie
albo stawiane byly na specjalnych obreczach. Mysle, ze snob moze miec
obdymionego i obskurnego blaszanego woka udajacego oryginal, ale do
nowoczesnej kuchni pasuje bardziej teflonowy, emaliowany kolorowo.
F.
|