« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-14 13:35:49
Temat: pytankoWitam,
Czytam Was juz od dluzszego czasu, bardzo rzadko pisuje bo choc gotowac
lubie, to kucharka ze mnie taka, ze prosto bym trafila do Waszej Cafe Za
Slupem :-)
Ale mam pytanie, bo to Swieta za progiem a chcialabym zrobic sernik -
zwyczajny, polski, z bialego sera. Nawet mam paczke Sernix-u, ktora
obdarowala mnie kolezanka, ale... problem w tym, ze twarogu tu na lekarstwo.
Jestem bowiem w Anglii, i tu uklon w strone osob mieszkajacych za granica,
czym moglabym zastapic ten serek? Mam dostepny cottage cheese wszedzie, a w
ASDA sprzedaja niemiecki quark. Czy sie nadadza? A moze cos innego?
Przypuszczm ze przepis tez bedzie trzeba zmodifikowac, a u mnie jedyne
doswiadczenie pochodzi z dziecinstwa jak podgladalam robienie sernika przez
moja babcie 15 lat temu...
Dziekuje z gory za pomoc.
Inga.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-14 14:39:12
Temat: Re: pytankoJibrielle wrote:
>
> Witam,
>
> Czytam Was juz od dluzszego czasu, bardzo rzadko pisuje bo choc gotowac
> lubie, to kucharka ze mnie taka, ze prosto bym trafila do Waszej Cafe Za
> Slupem :-)
>
> Ale mam pytanie, bo to Swieta za progiem a chcialabym zrobic sernik -
> zwyczajny, polski, z bialego sera. Nawet mam paczke Sernix-u, ktora
> obdarowala mnie kolezanka, ale... problem w tym, ze twarogu tu na lekarstwo.
> Jestem bowiem w Anglii, i tu uklon w strone osob mieszkajacych za granica,
> czym moglabym zastapic ten serek? Mam dostepny cottage cheese wszedzie, a w
> ASDA sprzedaja niemiecki quark. Czy sie nadadza? A moze cos innego?
> Przypuszczm ze przepis tez bedzie trzeba zmodifikowac, a u mnie jedyne
> doswiadczenie pochodzi z dziecinstwa jak podgladalam robienie sernika przez
> moja babcie 15 lat temu...
Hej,
możesz spróbować wziąć cottage cheese i wycisnąć maślankę, np za pomocą
lnianej "skarpety". Wychodzi coś w rodzaju twarogu.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 14:44:40
Temat: Re: pytanko
>
>Czytam Was juz od dluzszego czasu, bardzo rzadko pisuje bo choc gotowac
>lubie, to kucharka ze mnie taka, ze prosto bym trafila do Waszej Cafe Za
>Slupem :-)
Prosze tu nie obrazac Cafe!!! No! No! ;))
>
>Ale mam pytanie, bo to Swieta za progiem a chcialabym zrobic sernik -
>zwyczajny, polski, z bialego sera. Nawet mam paczke Sernix-u, ktora
>obdarowala mnie kolezanka, ale... problem w tym, ze twarogu tu na lekarstwo.
>Jestem bowiem w Anglii, i tu uklon w strone osob mieszkajacych za granica,
>czym moglabym zastapic ten serek? Mam dostepny cottage cheese wszedzie, a w
>ASDA sprzedaja niemiecki quark. Czy sie nadadza? A moze cos innego?
>Przypuszczm ze przepis tez bedzie trzeba zmodifikowac, a u mnie jedyne
>doswiadczenie pochodzi z dziecinstwa jak podgladalam robienie sernika przez
>moja babcie 15 lat temu...
ja uzywam tego Quarka - wychodzi OK (jest bardzomokry wiec lepiej
go na sitko polozyc niech obcieknie, niepotrzasac, bo przeleci!!
poszukaj curd cheese - gladziutki twarog, pelno tlusty (o
rany...) i ostatnio w ogole go nie moge znalezc (pod nosem mam
Asde i Sainsburego i tam go kupowalam).
cottage cheese zawsze bedzie grudkowaty
Krysia (Tyne and Wear)
>
>Dziekuje z gory za pomoc.
>
>Inga.
>
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 14:57:01
Temat: Re: pytanko
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:1l05vtom2vngph778s6ou2e9pgbhb6hfam@4ax.com...
>
> Prosze tu nie obrazac Cafe!!! No! No! ;))
Nigdy w zyciu! ;-)))
>
> ja uzywam tego Quarka - wychodzi OK (jest bardzomokry wiec lepiej
> go na sitko polozyc niech obcieknie, niepotrzasac, bo przeleci!!
> poszukaj curd cheese - gladziutki twarog, pelno tlusty (o
> rany...) i ostatnio w ogole go nie moge znalezc (pod nosem mam
> Asde i Sainsburego i tam go kupowalam).
> cottage cheese zawsze bedzie grudkowaty
>
Poszukam, moze cos znajde... Czy reszte skladnikow trzeba dostosowac w jakis
sposob do quarka?
Inga.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 14:58:23
Temat: Re: pytanko
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3BF28210.24129571@zedat.fu-berlin.de...
>
> Hej,
>
> możesz spróbować wziąć cottage cheese i wycisnąć maślankę, np za pomocą
> lnianej "skarpety". Wychodzi coś w rodzaju twarogu.
>
> Waldek
Tak tez myslalam... a jak smakuje z niego sernik?
Inga.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 15:16:54
Temat: Re: pytanko
>
>Poszukam, moze cos znajde... Czy reszte skladnikow trzeba dostosowac w jakis
>sposob do quarka?
>
>Inga.
>
jest on z natury kwasniejszy...ja go najbardziej lubie w
nalesniku...z cukrem pudrem, skorka cytr. i rodzynkami.
odsmazony. nalesnik caly znaczy sie.
Krysia
P.S. Gdzie Ty jestes?
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 15:55:20
Temat: Re: pytanko
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:7l25vt8hsodjre8f22jepkieiln5ooesq5@4ax.com...
> >
> jest on z natury kwasniejszy...ja go najbardziej lubie w
> nalesniku...z cukrem pudrem, skorka cytr. i rodzynkami.
> odsmazony. nalesnik caly znaczy sie.
>
> Krysia
>
> P.S. Gdzie Ty jestes?
> K.T. - starannie opakowana
Nottingham :-)
Dzieki za rade.
Inga.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 16:25:09
Temat: Re: pytanko
> > możesz spróbować wziąć cottage cheese i wycisnąć maślankę, np za pomocą
> > lnianej "skarpety". Wychodzi coś w rodzaju twarogu.
>
> Tak tez myslalam... a jak smakuje z niego sernik?
sernika nie robiłem, ale pierogi. Dobrze wycisnąć i przemielić przez
maszynkę. Ale Krysia pisała, aby wziąć curd cheese, pewnikiem lepsze. Ja
jeszcze nic nie kupowałem w UK (tylko w Gibraltarze, ale to się nie
liczy)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |