« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-14 13:17:18
Temat: Przeczytane w gazecie - o jajkachhttp://tygodnik.wprost.pl/index.php3?dzial=2&art=110
74
Nie bój się jajek. Jajka, osławione bomby cholesterolowe, wcale nie są
niezdrowe. Dowodzą tego badania przeprowadzone przez trzech uczonych z Kansas
State University. Choć produkty te rzeczywiście zawierają sporo cholesterolu,
wchłanianiu przez organizm jego zbyt dużych dawek skutecznie przeciwdziała
również zawarta w jajkach lecytyna. Amerykańscy badacze twierdzą, że ludzie
mający normalny poziom cholesterolu mogą bez obaw spożywać nawet dwa jajka
dziennie, szczególnie jeśli żaden z ich krewnych nie cierpiał na chorobę
wieńcową. To dobra wiadomość, gdyż produkt ten zawiera wiele cennych substancji
odżywczych: witaminy A, E, B6 i B12, kwas foliowy oraz białko bardziej
wartościowe niż w mięsie, mleku i rybach. Autorzy pracy są tak pewni
przełomowego charakteru swoich badań, że opatentowali ich wyniki.
No i co Wy na to? Drodzy Grupowicze?
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-14 14:01:02
Temat: Re: Przeczytane w gazecie - o jajkach
Użytkownik "{Wilma}" <w...@s...pl> napisał w wiadomości
news:9stqt6$q3s$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> http://tygodnik.wprost.pl/index.php3?dzial=2&art=110
74
>
> Nie bój się jajek. Jajka, osławione bomby cholesterolowe, wcale nie są
> niezdrowe. Dowodzą tego badania przeprowadzone przez trzech uczonych z
Kansas
> State University. Choć produkty te rzeczywiście zawierają sporo
cholesterolu,
> wchłanianiu przez organizm jego zbyt dużych dawek skutecznie przeciwdziała
> również zawarta w jajkach lecytyna. Amerykańscy badacze twierdzą, że
ludzie
> mający normalny poziom cholesterolu mogą bez obaw spożywać nawet dwa jajka
> dziennie, szczególnie jeśli żaden z ich krewnych nie cierpiał na chorobę
> wieńcową. To dobra wiadomość, gdyż produkt ten zawiera wiele cennych
substancji
> odżywczych: witaminy A, E, B6 i B12, kwas foliowy oraz białko bardziej
> wartościowe niż w mięsie, mleku i rybach. Autorzy pracy są tak pewni
> przełomowego charakteru swoich badań, że opatentowali ich wyniki.
Ja mam za dużo cholesterolu , ale jajek mi nikt nie zabraniał!
jajka są pyszne... Ale jak ktoś ma obsesje to można jeść jeszcze
pyszniejsze - przepiórcze... :-))) O tych zawsze mówili, że można...
Cieszę się, że Ci co im zabraniali teraz uwolnią się i będzie smacznie... O
ile to oczywiście przeczytają...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 20:56:58
Temat: Re: Przeczytane w gazecie - o jajkach
Użytkownik {Wilma} <w...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9stqt6$q3s$...@g...uci.agh.edu.pl...
> http://tygodnik.wprost.pl/index.php3?dzial=2&art=110
74
Muszę koniecznie sprzedac to Tesciom, bo oni wrecz obsesyjnie unikaja jajek,
ustalili sobie limit jedno na tydzien, Tesciowa szuka przepisow na ciasta
bez zoltek itp.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 21:28:06
Temat: Re: Przeczytane w gazecie - o jajkach[ciach]
> zawiera wiele cennych substancji odżywczych: witaminy A, E, B6 i B12, kwas
> foliowy oraz białko bardziej wartościowe niż w mięsie, mleku i rybach.
> Autorzy pracy są tak pewni przełomowego charakteru swoich badań, że
> opatentowali ich wyniki.
> No i co Wy na to? Drodzy Grupowicze?
nie kwestionując samego tekstu, ale wyników badań opatentować się nie da.
Na szczęście.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |