Data: 2002-01-10 09:02:18
Temat: Re: quiche
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Zowisia <z...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a1igrs$m5r$...@n...onet.pl...
> ja proszę o przepis !
> bo nie wiem jak to twarogowe ...
> a coś czuję, że to jest właśnie ....
> moje KFC i PH !!!
> :)))
Proszę uprzejmie:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=11
Ciasto:
7 czubatych łyżek mąki
3 łyżki oleju
3 łyzki mleka
8 dag twarogu
czubata łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
pomidory
200 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz, bazylia
Twaróg wymieszać z mlekiem, olejem, solą, mąką i proszkiem. Zagnieśc dość
twarde i lekko kruszące się ciasto. Wykleic nim posmarowana tłuszczem i
wysypana bułą tarta tortownicę. Nie zapomnieć o zrobieniu rancika.
W razie potrzeby dolać łyżkę oleju albo mleka.
Pomidory w plastrach ułożyć na placku. Jajka rozbełtać z mlekiem, solą i
pieprzem i wylać na pomidory. Posypać sporą ilością bazylii.
Piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu zostawić 5 minut w
uchylonym piekarniku, żeby nie opadło.
Rady:
Jesli mamy średnią tortownice, to lepiej zrobić ciasto z półtorej porcji, bo
może go nie starczyć na wyklejenie całej blachy i zrobienie rancika!
Pozdrawiam
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
|