Data: 2007-06-01 18:03:06
Temat: Re: quiche
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
czubaryk wrote:
> Czy ktos moglby mi podrzucic jakis sprawdzony przepis, bo ostatnio jadlem i
> mi w sumie posmakowalo, jadlem cebulowa i paprykowa ale za cholere nie wiem
> jak sie do tego zabrac. Bo te przepisy co znalazlem to jakos malo opisu
> sposobu przyrzadzania.
>
>
Quiche z cukinia i boczkiem
ciasto
100 gr masla
150 gr maki
2 zoltka
1 lyzka kwasnej smietany
1/4 lyzeczka soli
Nadzienie
220 ml smietanki
3 jajka
1/4 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1 szklanka startej cukini na duzych oczkach
4 kawalki boczku usmazone na brazowo, i pokruszone
1 szklanka startego sera, najlepiej szwajcarskiego
Rozgrzac piec do 160C/325F.
Zrobic ciasto: Posiekac sol, make i maslo, az drobne, dodac zoltka i
smietane, zagniesc szybko w kule, schlodzic 20 min. Wylozych forme
ciastem, zrobic ladny brzeg i nakluc spod widelcem, piec 12 minut.
Zrobic nadzienie: Zmieszac smietanke i jajka widelcem, dodac reszte
skladnikow i wymieszac, wlac do podpieczonej formy, piec 20 minut albo
az srodek jest sciety, w 180C/350F.
Magdalena Bassett
|