Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ratafia z truskawek
Date: Sun, 26 May 2002 16:27:45 +0200
Organization: SPELUNA
Lines: 88
Message-ID: <acqr7s$ecf$1@news.tpi.pl>
References: <acnnda$hpm$1@news.tpi.pl> <acqop8$3rl$1@pingwin.acn.pl>
Reply-To: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pb114.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1022423103 14735 213.76.33.114 (26 May 2002 14:25:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 May 2002 14:25:03 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: ratafia z truskawek
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109817
Ukryj nagłówki
Użytkownik Rena <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:acqop8$3rl$...@p...acn.pl...
> ratafia z truskawek
>
> Składniki:
>
> 1 kg dojrzalych truskawek
> 1 laska wanilii
> 2 l spirytusu 80 %
> 1 kg cukru
> 1 l wody
> Przepis:
> truskawki wloz ostroznie do sloja, starajac sie ich nie zgniesc. dodaj
> przecieta wzdluz i polamana na 3-4 czesci laske wanilii. zalej
spirytusem i
> hermetycznie zamknij. odstaw na miesiac. codziennie potrzasaj slojem.
po
> miesiacu przefiltruj nalewke i dodaj przygotowany syrop. nastepnie
przelej
> ratafie do butelek i odstaw jeszcze na kilka tygodni.
> Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-06-16
> Źródło / autor: Uroda nr 6/2001
>
Jak można zrobić ratafię na dzisiaj, skoro ma stać miesiąc ? ;-o
<- Poncz
Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)
Poncz mrożony ->
----------------------------------------------------
--------------------
--------
Poncz
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 45 min.
750 ml wina bialego,
100 ml rumu,
250 ml esencji herbacianej,
250 ml soku ananasowego,
sok z 1 cytryny,
200 g ananasa z puszki,
1/2 laski wanilii,
5 lyzek cukru,
skorka starta z 1 cytryny.
1. Plastry ananasa pokroic na cwiartki i ulozyc w szklanym naczyniu,
zalac rumem i odstawic. Wanilie posiekac.
2. Do garnka wlac wino, esencje herbaciana i sok ananasowy. Wrzucic
wanilie i
cukier. Garnek postawic na ogniu i podgrzewac, az plyn zacznie sie
burzyc.
Uwazac, by sie nie zagotowal. Zdjac z ognia, dodac starta skorke
cytrynowa i
ananasy z rumem. Zamieszac.
3. Przelac do szklanej wazy, postawic na stole na podgrzewaczu. Rozlewac
do
szklanek z uchem. Brzegi szklanek mozna wczesniej zmoczyc w soku
cytrynowym,
a nastepnie postawic do gory dnem na cukrze. Gdy cukier pokryje brzeg
szklanek odwrocic je, odczekac chwile az cukier przyschnie, lyzka wazowa
z dziubkiem, wlac do nich poncz. Szklanki mozna przybrac skorka z
cytryny wycieta w
ksztalcie spirali.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 90.
<- Poncz
Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)
Poncz pomarańczowy ->
----------------------------------------------------
--------------------
--------
Poncz mrożony
butelka białego wytrawnego wina,
1 szklanka wody,
25 dag cytryn,
25 dag cukru,
1 szklanka araku,
50 ml likieru Maraschino,
80 ml soku pomarańczowego
Cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę
skórki, wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, przecedzić, wystudzić.
Następnie połączyć z winem, arakiem, likierem i sokiem z wyciśniętych
cytryn i pomarańcz, pozostawić na 2 godziny. Podawać w szampankach z
lodem.
pozdr.Alex
|