Data: 2002-05-26 14:27:45
Temat: Re: ratafia z truskawek
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Rena <r...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:acqop8$3rl$...@p...acn.pl...
> ratafia z truskawek
>
> Składniki:
>
> 1 kg dojrzalych truskawek
> 1 laska wanilii
> 2 l spirytusu 80 %
> 1 kg cukru
> 1 l wody
> Przepis:
> truskawki wloz ostroznie do sloja, starajac sie ich nie zgniesc. dodaj
> przecieta wzdluz i polamana na 3-4 czesci laske wanilii. zalej
spirytusem i
> hermetycznie zamknij. odstaw na miesiac. codziennie potrzasaj slojem.
po
> miesiacu przefiltruj nalewke i dodaj przygotowany syrop. nastepnie
przelej
> ratafie do butelek i odstaw jeszcze na kilka tygodni.
> Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-06-16
> Źródło / autor: Uroda nr 6/2001
>
Jak można zrobić ratafię na dzisiaj, skoro ma stać miesiąc ? ;-o
<- Poncz
Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)
Poncz mrożony ->
----------------------------------------------------
--------------------
--------
Poncz
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 45 min.
750 ml wina bialego,
100 ml rumu,
250 ml esencji herbacianej,
250 ml soku ananasowego,
sok z 1 cytryny,
200 g ananasa z puszki,
1/2 laski wanilii,
5 lyzek cukru,
skorka starta z 1 cytryny.
1. Plastry ananasa pokroic na cwiartki i ulozyc w szklanym naczyniu,
zalac rumem i odstawic. Wanilie posiekac.
2. Do garnka wlac wino, esencje herbaciana i sok ananasowy. Wrzucic
wanilie i
cukier. Garnek postawic na ogniu i podgrzewac, az plyn zacznie sie
burzyc.
Uwazac, by sie nie zagotowal. Zdjac z ognia, dodac starta skorke
cytrynowa i
ananasy z rumem. Zamieszac.
3. Przelac do szklanej wazy, postawic na stole na podgrzewaczu. Rozlewac
do
szklanek z uchem. Brzegi szklanek mozna wczesniej zmoczyc w soku
cytrynowym,
a nastepnie postawic do gory dnem na cukrze. Gdy cukier pokryje brzeg
szklanek odwrocic je, odczekac chwile az cukier przyschnie, lyzka wazowa
z dziubkiem, wlac do nich poncz. Szklanki mozna przybrac skorka z
cytryny wycieta w
ksztalcie spirali.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 90.
<- Poncz
Lista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)
Poncz pomarańczowy ->
----------------------------------------------------
--------------------
--------
Poncz mrożony
butelka białego wytrawnego wina,
1 szklanka wody,
25 dag cytryn,
25 dag cukru,
1 szklanka araku,
50 ml likieru Maraschino,
80 ml soku pomarańczowego
Cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę
skórki, wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, przecedzić, wystudzić.
Następnie połączyć z winem, arakiem, likierem i sokiem z wyciśniętych
cytryn i pomarańcz, pozostawić na 2 godziny. Podawać w szampankach z
lodem.
pozdr.Alex
|