Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ratunku-oponki
Date: Tue, 1 Oct 2002 23:58:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <and615$4jd$1@news.tpi.pl>
References: <anck8d$39o$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1033509733 4717 217.97.24.161 (1 Oct 2002 22:02:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Oct 2002 22:02:13 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127581
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kropelka" <k...@n...serwery.pl> napisał w wiadomości
news:anck8d$39o$1@news.tpi.pl...
Tu jest napisane zeby rowalkowac. Ale to cos jest baardzo rzadkie i o
> walkowaniu nie ma mowy. Dalam tlusty ser moze to dlatego... jak to teraz
> naprawic?
> Dodawac wiece maki??? Oponki chyba w podstawowce robilam wiec malo
pamietam
> jak ciasto ma wygladac.
> Prosze o pomoc
> Kropelka
>
>
eeeee. ja tam nie wiem, jak już robię to według tego:
15 dag półtłustego albo chudego twarogu
7 dag cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder
Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się
je tak:
Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30
dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.
Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
kolor.
(Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
środku).
Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i
posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeżutkie.
Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru
wkn
|