Data: 2002-10-01 21:58:51
Temat: Re: ratunku-oponki
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kropelka" <k...@n...serwery.pl> napisał w wiadomości
news:anck8d$39o$1@news.tpi.pl...
Tu jest napisane zeby rowalkowac. Ale to cos jest baardzo rzadkie i o
> walkowaniu nie ma mowy. Dalam tlusty ser moze to dlatego... jak to teraz
> naprawic?
> Dodawac wiece maki??? Oponki chyba w podstawowce robilam wiec malo
pamietam
> jak ciasto ma wygladac.
> Prosze o pomoc
> Kropelka
>
>
eeeee. ja tam nie wiem, jak już robię to według tego:
15 dag półtłustego albo chudego twarogu
7 dag cukru
cukier waniliowy
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder
Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się
je tak:
Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30
dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.
Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
kolor.
(Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
środku).
Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i
posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeżutkie.
Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru
wkn
|