Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kropelka" <k...@n...serwery.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ratunku-oponki
Date: Wed, 2 Oct 2002 08:55:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <ane587$ec5$1@news2.tpi.pl>
References: <anck8d$39o$1@news.tpi.pl> <and615$4jd$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa110.wielopole.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1033541704 14725 213.77.150.110 (2 Oct 2002 06:55:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Oct 2002 06:55:04 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127611
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:and615$4jd$1@news.tpi.pl...
>
> eeeee. ja tam nie wiem, jak już robię to według tego:
> 15 dag półtłustego albo chudego twarogu
> 7 dag cukru
> cukier waniliowy
> 6 łyżek mleka
> 6 łyżek oleju
> szczypta soli
> 30 dag mąki pszennej
> 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> olej do smażenia
> cukier puder
> Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi
się
> je tak:
> Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
> proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż
30
> dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie
zagniotło.
> Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
> wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
> dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
> W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
> ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
> kolor.
> (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
> środku).
> Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu
i
> posypać cukrem pudrem.
> Najsmaczniejsze są świeżutkie.
>
> Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru
Dziekuje;)
Jak narazie mam pol domu oponek . Wyszlo tego cholernie duzo. Cala wieeeelka
taca i dwa duze taleze wszystko upchane na maxa... a ja i tak podjadalam
podczas pieczenia.
A najtrudniejsze dla mnie bylo to wgniecenie maki w ciasto. Cholernie ciezko
sie to robilo. Albo ja mam malo sily w rekach w co watpie bo spora kobita ze
mnie hehehe.
Za jakis czas jak mi znowu przyjdzie ochota na oponki wyprobuje twoj
przepis. Narazie moj luby stwierdzil ze wolalby chrusty hehehe....
Bo sie zastanawialam czy zrobic mu chrusty czy oponki...
No i nie trafilam
Kropelka
>
> wkn
>
>
|