Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-
spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsxfer.interpacket.net!sienna.impu
lse.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: roczek
References: <ainsp6$glk$1@flis.man.torun.pl> <aintmp$pm0$1@news.onet.pl>
<aio12k$jd8$1@flis.man.torun.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 33
Date: Tue, 06 Aug 2002 09:31:28 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.143.83
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1028651473 4.60.143.83 (Tue, 06 Aug 2002 09:31:13 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 06 Aug 2002 09:31:13 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119060
Ukryj nagłówki
Tomasz Lewandowski wrote:
>
> Bardzo proszę o przepis na tort bezowy.
Tort bezowy z poziomkami
Rozgrzac piec do 135C/275F. Blache posmarowac maslem, pokryc pergaminem,
znow posmarowac maslem, odrysowac 2 talerze na pergaminie (jak
najwieksze, ale z odstepem 5 cm, zeby bylo miejsce na rosniecie)
5 bialek z duzych jajek ubic, az puszyste.
Powoli zaczac sypac 2/3 szklanki cukru, caly czas kontynuujac ubijanie.
Po dodaniu calego cukru ubijac jeszcze 3 minuty.
Odstawic mikser i domieszac lyzka 1/3 szklanki cukru (bardzo wazne: nie
miksowac po dodaniu tego cukru)
Po wymieszaniu przelozyc mase do woreczka plastikowego z odcietym rogiem
Rozsmarowac rowno bialka w krazkach. Piec, az jasno zlotawe, zakrecic
gas i suszyc godzine w cieplym piecu.
Ubic bita smietane z cukrem, kopiasto wylozyc na jeden krazek, posypac
poziomkami, nakryc drugim krazkiem. Kroic ostrym nozem-pila, ale i tak
sie porozsypuje. Polac sosem poziomkowym, z poziomek zmielonych w
blenderze z cukrem waniliowym.
Blache do bezow, tak samo jak i do ptysiow, nalezy tylko smarowac
maslem, bez maki czy buleczki.
Magdalena Bassett
|