Data: 2002-08-06 16:31:28
Temat: Re: roczek
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomasz Lewandowski wrote:
>
> Bardzo proszę o przepis na tort bezowy.
Tort bezowy z poziomkami
Rozgrzac piec do 135C/275F. Blache posmarowac maslem, pokryc pergaminem,
znow posmarowac maslem, odrysowac 2 talerze na pergaminie (jak
najwieksze, ale z odstepem 5 cm, zeby bylo miejsce na rosniecie)
5 bialek z duzych jajek ubic, az puszyste.
Powoli zaczac sypac 2/3 szklanki cukru, caly czas kontynuujac ubijanie.
Po dodaniu calego cukru ubijac jeszcze 3 minuty.
Odstawic mikser i domieszac lyzka 1/3 szklanki cukru (bardzo wazne: nie
miksowac po dodaniu tego cukru)
Po wymieszaniu przelozyc mase do woreczka plastikowego z odcietym rogiem
Rozsmarowac rowno bialka w krazkach. Piec, az jasno zlotawe, zakrecic
gas i suszyc godzine w cieplym piecu.
Ubic bita smietane z cukrem, kopiasto wylozyc na jeden krazek, posypac
poziomkami, nakryc drugim krazkiem. Kroic ostrym nozem-pila, ale i tak
sie porozsypuje. Polac sosem poziomkowym, z poziomek zmielonych w
blenderze z cukrem waniliowym.
Blache do bezow, tak samo jak i do ptysiow, nalezy tylko smarowac
maslem, bez maki czy buleczki.
Magdalena Bassett
|