Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: rofl
Date: Mon, 10 May 2004 17:38:26 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 40
Message-ID: <c7o7k4$2al$1@inews.gazeta.pl>
References: <slrn.pl.c9ak6t.22d.michal_@unique_mike.computer>
<c73unj$eh0$1@absinth.dialog.net.pl> <c78e4j$hss$1@news.onet.pl>
<slrn.pl.c9fgf4.1mg.michal_@unique_mike.computer>
<c7d4k9$flj$1@atlantis.news.tpi.pl>
<slrn.pl.c9k7p0.1i5.michal_@unique_mike.computer>
<c7dpqj$5uv$1@opal.futuro.pl>
<slrn.pl.c9ku2g.26u.michal_@unique_mike.computer>
<c7dusk$h6t$1@opal.futuro.pl>
<slrn.pl.c9l8p4.2c8.michal_@unique_mike.computer>
<c7fkar$aik$2@atlantis.news.tpi.pl>
<slrn.pl.c9mugg.1k5.michal_@unique_mike.computer>
<c7g2r9$kr2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<slrn.pl.c9tcek.1tu.michal_@unique_mike.computer>
<c7n9de$ifg$1@inews.gazeta.pl>
<slrn.pl.c9uqk6.1j2.michal_@unique_mike.computer>
NNTP-Posting-Host: dial-1959.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1084203461 2389 217.30.155.181 (10 May 2004 15:37:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 May 2004 15:37:41 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-User: marcin-ka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:36663
Ukryj nagłówki
Michal w wiadomości news:slrn.pl.c9uqk6.1j2.michal_@unique_mike.computer
pisze:
>>> I argumentuje to odpowiednio, sposobem spalania ww tłuszczów w
>>> organiźmie.
>>
>> Wiec uwazasz, ze tluszcze zwierzece spalaja sie w inny sposob, niz
>> roslinne?
> Owszem. Powstają przy ich spalaniu olbrzymie ilości wolnych rodników
> :( To wynika z obecności w tłuszczach roślinnych wiązań
> wielokrotnych...
Mylisz sie. Metabolizm tluszczow zalezy nie od tego, czy sa one pochodzenia
zwierzecego czy roslinnego, ale od tego, czy sa nasycone czy nienasycone, a
jesli nienasycone, to w jakim stopniu. O tym, ze niekoniecznie i nie zawsze
roslinne=nienasycone, a zwierzece= nasycone, mozna latwo sie przekonac,
wystarczy poszukac tu
www.nutritiondata.com
lub tu
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
lub poczytac grupe dieta.optymalna, gdzie osoby zafascynowane idea zasilania
organizmu tluszczami jak najbardziej nasyconymi wypytuja sie wzajemnie,
gdzie mozna kupic... olej kokosowy.
Idzmy dalej. Piszesz o olbrzymich ilosciach wolnych rodnikow, teraz juz
wiemy, ze chodzi Ci o spalanie kwasow tluszczowych wielonienasyconych.
Powstawanie wolnych rodnikow potwierdzaja podreczniki biochemii. Pozostaje
jedynie sprawa okreslenia "olbrzymie ilosci". Czy jestes w stanie podac, o
jakie ilosci chodzi? Czy potrafisz je porownac np. do ilosci wolnych
rodnikow powstajacych nieustannie w tzw. lancuchu oddechowym, cyklu reakcji
dostarczajacym energii zarowno u optymalnego, jak i wegetarianina? Czy
potrafisz podac, jak maja sie one do naturalnych mozliwosci eliminacji
wolych rodnikow, jakimi dysponuje ludzki organizm? (Pytam Ciebie, bo od
Kwasniewskiego odpowiedzi na tego typu pytania nie uslyszy zapewne nikt.)
Jesli nie, to straszenie nimi nie jest niczym innym, jak demagogia.
I sprawa ostatnia: demonizowanie tluszczow nienasyconych, nazywanie ich
zlymi w sytuacji, gdy stanowia niezbedny i, co wazniejsze, egzogenny
skladnik budulcowy naszego organizmu, jest - no wlasnie - czym?
|