Data: 2000-11-15 08:52:57
Temat: Re: rogale marcinkowe
Od: "Jader" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "GB" <g...@u...net> napisał w wiadomości
news:3A124AC0.4010602@usa.net...
> > Wiem tylko, ze to powinien byc bialy mak.
> Z tego co wiem, to w srodku jest glownie marcepan.
>
Z tego ja co wiem, to pomimo iz nadzienie nazywa sie marcepanowe, to sklada
sie glownie z bialego maku i mielonych migdalow/orzechow (te sklady i
proporcje sa rozne, czesto uzywa sie tez niebieskiego maku). Niewykluczone,
ze sklad ten wyksztalcil sie jako substytut marcepanu, chociaz chyba w tym
wypadku stalo sie to z korzyscia dla wyrobu. Niestety moja babcia, ktora
jako jedyna w rodzinie znala sekret wytwarzania tych rogali gotuje juz w
lepszym swiecie, a ojciec pamieta tylko tyle, co mu sie udalo z miski
wykrasc.
Jader
|