Data: 2000-04-18 15:58:55
Temat: Re: rosół chiński
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
weronika <w...@b...pl> wrote in message
news:8dh67o$7jd$1@rymunda.torun.pdi.net...
> Poszukuję przepisu na rosół chiński tj. taki, w którym pływają różne
> różności - warzywka, różne rodzaje makaronu, kawałki kurcaka. Jak to
> ugotować, żeby wyglądało i smakowało dobrze?
> Pozdrawiam
> Weronika
>
Chinski Ostro-Kwasny Rosol ( Hot & Sour Chinese Chicken Soup )
Lyzka oliwy ( najlepsza sezamkowa )
po 1 szklance posiekanej marchewki, selera naciowego, cebuli i szczypioru
po 1 lyzce stolowej posiekanego czosnku i korzenia imbiru
1 lyzeczka platkow czerwonego pieprzu
pol kg. kurzych piersi ( bez skory i kosci ) pokrojonych w paski
8 szklanek rosolu z kury
1/2 szklanki soja sosu
1 szklanka czerwonego octu winnego
4 rozbite jajka
1/4 szkalnki maki kartoflanej( w oryginale krochmalu z kukurydzy, ale to
zadna roznica )
1/4 szklanki zimnej wody
125-150 gram makaronu ryzowego
Rozgrzac oliwe w garnku ( najlepiej o grubym dnie ) Gdy oliwa goraca dodac
warzywa, czosnek, imbir i pieprz. Mieszajac smazyc ok. 4-5 min. Dodac piersi
kurczaka i smazyc 5 minut dluzej. Dodac sos sojowy i ocet, zagotowac i dodac
rosol. Zagotowac. Dodac zmieszana z woda make kartoflana i gotowac 2-3
minuty. wylaczyc zrodlo ciepla i wlac ostroznie rozbite jajka lejac je
koliscie dookola garnka . Po 30 sekundach delikatnie rozmieszac. Dodac
makaron ryzowy po troszeczku zeby sie nie posklejal. Dac zupie postac ok 10
min. delikatnie mieszajac od czasu do czasu ( srednio jedno zamieszanie na
minute )
Smacznego
F.
|