Data: 2005-11-30 20:29:06
Temat: Re: rosolis
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Konrad Brywczyński napisał(a):
> Krystyna Chiger <k...@p...pl%> napisał(a) w
> news:438d6dd9$1@news.home.net.pl:
>
>>
>>> Irek, ktory narobil i kordialow i ratafii i zimy sie nie boi
>>
>>
>> Ratafię też zrobiłam, nawet w dwóch wersjach, ale co to jest kordiał?
>
>
> Nalewka.
Nalewka to na morsie owocowym potraktowana spirytusem 70% raczej
wytrawna, kordiał to owoce potraktowane dużym cukrem [do uzyskania
syropu] a potem spirytusem czyli tak od serca, cukier podnosi moc trunku
a kordiały były raczej mocne i geste i piło sie je w "naparstkach".
Zawartość cukry najczęściej ponad 20%
pozdr. Jerzy
|