Data: 2004-04-23 12:30:51
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "K_a_s_i_a" <k...@t...o2.pl> napisał w wiadomości
news:c6ako3$1oa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Niech mi ktoś powie, proszę, jaka jest różnica między cukrem brązowym a
> białym?
Zależy jaki cukier kupisz jest go wiele rodzai.
Najczęściej spotykany sypki cukier brązowy (trzcinowy lub buraczany), to
zwykły rafinowany biały cukier barwiony potem w melasie, albo bóg wie w
czym.
Ma walory raczej tylko wizualne.
Prawdziwy brązowy cukier jest brunatny, zbrylony, lepki, ma specyficzny
zapach podobny do miodu spadziowego, jest mniej słodki. Jest nie
oczyszczany, zawiera melasę.
Dość ciężko się go używa przy wypiekach, bo praktycznie nigdy nie udało mi
się go rozmieszać z ciastem, trzeba go rozpuszczać lub topić i tak dodawać.
W odróżnieniu od cukru rafinowanego nie powoduje wypłukiwania z organizmu
składników mineralnych.
IMHO jest wyjątkowo smaczny i jak moje dzieci domagają się słodyczy, to
dostają grudkę takiego cukru.
Karmel zrobiony z udziałem czarnego cukru jest wyjątkowo smaczny i nadaje
wypiekom niepowtarzalny aromat i smak.
Sowa
|