Data: 2005-12-16 17:42:13
Temat: Re: ryba maslana truje
Od: "Darek" <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"UWAGA, TRUJĄ!!!
SPRZEDAWANA W POLSCE "RYBA MAŚLANA" NAZYWANA ZAMIENNIE "BUTTERFISH" TO W
ISTOCIE KOSTROPAK, A PO ŁACINIE LEPIDOCYBIUM FLAVOBRUNEUM. BUTTERFISH NA
ZACHODNICH RYNKACH TO PORONOTUS TRIACANTUS, A WIĘC ZUPEŁNIE INNA RYBA.
TYMCZASEM KOSTROPAK ZWIERA NIEPRZYSWAJALNE PRZEZ CZŁOWIEKA ESTRY KWASÓW
WOSKOWYCH, A PRZEZ TO MOŻE POWODOWAĆ OSTRE NIESTRAWNOŚCI. KAŻDY REAGUJE NA
NIĄ INACZEJ, ALE SZCZEGÓLNIE NIE NALEŻY JEJ PODAWAĆ KOBIETOM W CIĄŻY,
DZIECIOM, OSOBOM STARSZYM. TYMCZASEM NASZA WSPÓŁPRACOWNICA SKONTAKTOWAŁA SIĘ
Z TRZEMA IMPORTERAMI RYB I OKAZAŁO SIĘ, ŻE WSZYSCY SPROWADZAJĄ KOSTROPAKA.
ZALECAMY WIĘC OSTROZNOŚC."
Miesięcznik KUCHNIA nr 10/2005
|