Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryby
Date: Thu, 18 Jan 2001 12:45:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <946m27$335$1@news.tpi.pl>
References: <944uqv$q70$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: caf-adm.artcom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 979819399 3173 195.205.186.34 (18 Jan 2001 12:03:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jan 2001 12:03:19 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: ryby
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41455
Ukryj nagłówki
Użytkownik adasko <f...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:944uqv$q70$...@n...tpi.pl...
> cześć potrzebne mi są przepisy na ryby gotowane np z warzywami lub
pieczone
> w folii. Nie obrażę się, jeśli ktoś poda mi przepis na rybę w galareci,
pod
> warunkiem, że nie będzie miała ości ani skóry.Jak urozmaicić obiady rybne
> aby były dietetyczne ?
>
>
Ryba gotowana na parze z sosem estragonowym
Składniki
4 kostki z morszczuka, kawałek cytryny, kilka gałązek koperku, mała
marchewka, kawałek selera, łyżka masła, pieprz ziołowy, sól.
Sos: Szklanka wywaru z warzyw, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki
świeżych posiekanych listków estragonu lub estragon suszony, czubata
łyżeczka mąki, łyżka oleju, sok z cytryny, cukier, sól
Sposób przyrządzania
Kostki ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchew i
seler obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Każdą porcję ryby obłożyć warzywami
i koperkiem, na wierzchu położyć po odrobinie masła. Umieścić potrawę w
naczyniu do gotowania na parze, przykryć, gotować 30 minut. Przygotować sos:
Mąkę lekko uprażyć na rondlu bez dodatku tłuszczu, zestawić z ognia, dodać
olej, wymieszać. Połączyć z wywarem, zagotować. Dodać estragon i pozostałe
przyprawy. Rybę polać sosem, podawać z ryżem i warzywami.
to jest akurat przy diecie dla wrzodowcow, wiec musi byc baaaaaardzo
leciutkie:)
pozdry Monka
|