Data: 2001-01-18 11:45:18
Temat: Re: ryby
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik adasko <f...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:944uqv$q70$...@n...tpi.pl...
> cześć potrzebne mi są przepisy na ryby gotowane np z warzywami lub
pieczone
> w folii. Nie obrażę się, jeśli ktoś poda mi przepis na rybę w galareci,
pod
> warunkiem, że nie będzie miała ości ani skóry.Jak urozmaicić obiady rybne
> aby były dietetyczne ?
>
>
Ryba gotowana na parze z sosem estragonowym
Składniki
4 kostki z morszczuka, kawałek cytryny, kilka gałązek koperku, mała
marchewka, kawałek selera, łyżka masła, pieprz ziołowy, sól.
Sos: Szklanka wywaru z warzyw, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki
świeżych posiekanych listków estragonu lub estragon suszony, czubata
łyżeczka mąki, łyżka oleju, sok z cytryny, cukier, sól
Sposób przyrządzania
Kostki ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchew i
seler obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Każdą porcję ryby obłożyć warzywami
i koperkiem, na wierzchu położyć po odrobinie masła. Umieścić potrawę w
naczyniu do gotowania na parze, przykryć, gotować 30 minut. Przygotować sos:
Mąkę lekko uprażyć na rondlu bez dodatku tłuszczu, zestawić z ognia, dodać
olej, wymieszać. Połączyć z wywarem, zagotować. Dodać estragon i pozostałe
przyprawy. Rybę polać sosem, podawać z ryżem i warzywami.
to jest akurat przy diecie dla wrzodowcow, wiec musi byc baaaaaardzo
leciutkie:)
pozdry Monka
|