« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-27 07:55:46
Temat: ryby-ale jak?Proszę, nie odsyłajcie mnie do google'a...
Podrzućcie mi proszę jakieś swoje sprawdzone przepisy na ryby. Ale w grę
wchodzą tylko: panga, kerguleny, tuńczyk, łosoś.
Robiłam już pangę po grecku, pangę w panierce, kerguleny smażone na patelni,
łosoś smażony na patelni, tak samo tuńczyk (ale wyszedł strasznie suchy -
może macie jakieś sprawdzone metody, żeby był lepszy).
Jutro planuję kotleciki rybne z pangi coś ala dukaty kapitana iglo, czy jak
to tam się nazywało kiedyś.
Ale na tym kończą się moje pomysły.
Pomózcie proszę.
Pozdrawiamy
Barbara i Marysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-27 08:30:58
Temat: Re: ryby-ale jak?
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:fau020$6jj$1@news.onet.pl...
> Proszę, nie odsyłajcie mnie do google'a...
> Podrzućcie mi proszę jakieś swoje sprawdzone przepisy na ryby. Ale w grę
> wchodzą tylko: panga, kerguleny, tuńczyk, łosoś.
> Robiłam już pangę po grecku, pangę w panierce, kerguleny smażone na
> patelni, łosoś smażony na patelni, tak samo tuńczyk (ale wyszedł strasznie
> suchy - może macie jakieś sprawdzone metody, żeby był lepszy).
> Jutro planuję kotleciki rybne z pangi coś ala dukaty kapitana iglo, czy
> jak to tam się nazywało kiedyś.
> Ale na tym kończą się moje pomysły.
> Pomózcie proszę.
> Pozdrawiamy
> Barbara i Marysia
A może być sola a'la Paul?
Delikatna i wykwintna ryba atlantycka. Rozmrozić na talerzyku,
odlać płyn i wysuszyć filety na papierze kuchennym. Na inny talerzyk
nalać trochę mleka, a na trzeci wysypać trochę maki pomieszanej
z czerwoną słodką papryką. Utrzeć suchy chleb na tarce. Podgrzać
na patelni masło, posolić je i wrzucić startą bułkę, wymieszać. Teraz
trzeba szybko: umoczyć filet w mleku, posypać mąką i położyć na
patelni. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż starta bułka się
podrumieni. Podawać z plasterkiem cytryny, białym winem
i dobrym humorem!!!
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-27 09:09:11
Temat: Re: ryby-ale jak? [P]Świadomie, albo i nie Barbara K. napisał(a):
> Proszę, nie odsyłajcie mnie do google'a...
Panga w śmietanie może być? ;)
filet pangi- 1szt na osobę, pokrojone na 3 części
natka pietruszki
śmietana 30% (250ml na 3 filety) najlepsza Łaciata kartonik
jedna cebula
2-5 ząbków czosnku (3 do przełożenia ryby, 2 do sosu)
sól pieprz
masło lub margaryna do smażenia
Pangę posypujemy solą i delikatnie pieprzem, przekładamy czosnkiem
pokrojonym w płatki i wstawiamy do lodówki na 1-2 godz
Usuwamy czosnek rybę bardzo skromnie obtaczamy w mące.
Smażymy na maśle lub margarynie i odkładamy na talerz
Do pozostałego po rybie tłuszczu dodajemy posiekaną małą cebulę i 2
ząbki posiekanego czosnku, szklimy i zalewamy osoloną do smaku
śmietaną 30%, dodajemy posiekaną pietruszkę, wkładamy w to kawałki ryby
i doprowadzamy do wrzenia
Idealnie smakuje z brązowym ryżem, sałatki nie konieczne, ale jeśli już
to coś bez śmietany ;)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-27 09:32:12
Temat: Re: ryby-ale jak?Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:fau020$6jj$1@news.onet.pl...
> Proszę, nie odsyłajcie mnie do google'a...
> Podrzućcie mi proszę jakieś swoje sprawdzone przepisy na ryby. Ale w grę
> wchodzą tylko: panga, kerguleny, tuńczyk, łosoś.
> Robiłam już pangę po grecku, pangę w panierce, kerguleny smażone na
patelni,
> łosoś smażony na patelni, tak samo tuńczyk (ale wyszedł strasznie suchy -
> może macie jakieś sprawdzone metody, żeby był lepszy).
> Jutro planuję kotleciki rybne z pangi coś ala dukaty kapitana iglo, czy
jak
> to tam się nazywało kiedyś.
> Ale na tym kończą się moje pomysły.
> Pomózcie proszę.
Gulasz rybny z pomidorami i zielonym groszkiem. Bardzo dobre, ale przepisu
pod ręką nie mam.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-27 10:19:57
Temat: Re: ryby-ale jak?> A może być sola a'la Paul?
Coś mi się widzi, że dawno rybki nie jadłam. Kuszące :P
Pozdr.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-27 11:44:33
Temat: Re: ryby-ale jak?Cześć Barbara K.
Mon, 27 Aug 2007 09:55:46 +0200 napisałeś:
> tuńczyk, łosoś.
pyszne i sprawdzone:
Łosoś pieczony
* filety z łososia
* 3 łyżki masła,
* 1 pęczek koperku,
* sok z cytryny,
* sól
Filety opłukać, osuszyć, osolić, skropić sokiem z cytryny. Naczynie
zaroodporne wysmarować połową masła, ułożyć na dnie opłukane gałązki
koperku, na tym filet, a na nim kawałki masła. Piec 20 minut w temperaturze
180°C. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.
...a przepis na tunczyka 'po portugalsku' gdzies mi uciekl :(
w kazdym razie trzyma sie go chwile w zalewie cytrynowej z ktorej potem robi
sie sos. a tunczyka smazy.
--
Pozdrawiam,
Marek
"To nasza specjalność powleczona ciemną mleczną czekoladą. Gdy ją włożyć do
ust, wyskakują sprężynujące bolce i przekłuwają policzki na wylot. "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-27 11:57:17
Temat: Re: ryby-ale jak?
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:fau020$6jj$1@news.onet.pl...
> Proszę, nie odsyłajcie mnie do google'a...
> Podrzućcie mi proszę jakieś swoje sprawdzone przepisy na ryby. Ale w grę
> wchodzą tylko: panga, kerguleny, tuńczyk, łosoś.
> Robiłam już pangę po grecku, pangę w panierce, kerguleny smażone na
> patelni, łosoś smażony na patelni, tak samo tuńczyk (ale wyszedł strasznie
> suchy - może macie jakieś sprawdzone metody, żeby był lepszy).
> Jutro planuję kotleciki rybne z pangi coś ala dukaty kapitana iglo, czy
> jak to tam się nazywało kiedyś.
> Ale na tym kończą się moje pomysły.
> Pomózcie proszę.
> Pozdrawiamy
> Barbara i Marysia
Kotlety mielone z łososia, już kiedyś podawałam, ale co tam. Najlepiej łosoś
mrożony w kostkach, bo świerzego to mi żal, ale jak Ci nie żal to i świerzy
może być. Łososia z cebulą (tyle co do kotleyów mięsnych) mielemy w
maszynce. Dodajemy jajka (jedno na 25-30 deko ryby), dużo siekanego koperku,
soli i pieprzu (najlepiej białego) do smaku, oraz tartej bułki tyle, żeby
się kotlety dało łatwo formować. Formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce
i smażymy - bardzo powolutku.
Jak to był łosoś mrożony to go nawet mielić nie trzeba - wystarczy starannie
rozciapać widelcem.
Bo świerzy to robię tak: z rana solę pieprzę polewam obficie cytryną i
wkładam do lodówki. Po powrocie z pracy (czyli dosyć długo tak leży) -
smażę.
Albo kotlety mielone z jakiejś innej mrożonej ryby - tak samo tylko bez
koperku, no i jeśli ryba chuda to do masy kotletowej koniecznie trzeba dodać
oleju bo będzie wiórowate.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-27 12:16:37
Temat: Re: ryby-ale jak? [P]Świadomie, albo i nie panta_rei napisał(a):
> Smażymy na maśle lub margarynie i odkładamy na talerz
Zapomniałem dodać, że rybę smażymy max 2min na stronę, ma być tylko
ścieta ;)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-27 16:51:53
Temat: Re: ryby-ale jak?Dzięki wszystkim za przepisy. Postaram się jeszcze w tym tygodniu
wypróbować.
Pozdrawiam serdecznie
Barbara i Marysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-27 19:26:00
Temat: Re: ryby-ale jak?Barbara K. wrote:
> Proszę, nie odsyłajcie mnie do google'a...
> Podrzućcie mi proszę jakieś swoje sprawdzone przepisy na ryby. Ale w grę
> wchodzą tylko: panga, kerguleny, tuńczyk, łosoś.
> Robiłam już pangę po grecku, pangę w panierce, kerguleny smażone na patelni,
> łosoś smażony na patelni, tak samo tuńczyk (ale wyszedł strasznie suchy -
> może macie jakieś sprawdzone metody, żeby był lepszy).
> Jutro planuję kotleciki rybne z pangi coś ala dukaty kapitana iglo, czy jak
> to tam się nazywało kiedyś.
> Ale na tym kończą się moje pomysły.
> Pomózcie proszę.
http://jedzonko.pl/wedzony-losos-z-makaronem - surowy, podpieczony w
kawałkach też się nada, i dzięki śmietanie nie wyjdzie suchy.
http://jedzonko.pl/losos-ze-szpinakiem - polecam :)
Pozdrowienia
pandi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |