Data: 2004-03-30 22:50:41
Temat: Re: ryż basmati
Od: Docktor <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Hafsa napisał:
> Odmierzona ilosc ryzu podsamzyc na goracym oleju, np oliwie z oliwek, az
> niekotre zairenka zrobia sie nawet lekko brazowe. Zalac gotujaca sie woda w
> ilosci 2x wiekszej niz ryzu, czyli 1 szklanka ryzu= 2 szklanki wody.Posolic.
> Gotowac na malutkim ofgniu ok. 20 minut , az wchlonie sie woda, a potem
> potrzymac pod przykryciem jeszcze 15 minut, Wychodzi przepyszny i zawsze sie
> udaje,nie wymaga specjalnego garnka.
Jeszcze lepiej zamiast wody uzyc bulionu, a na kilka sekund przed jego
dolaniem do smazacego sie ryzu wsypac curry, albo kurkume z chilli, albo
sama ostra papryke i porzadnie zamieszac. Co kto lubi :)
D.
|