Data: 2002-07-20 07:38:32
Temat: Re: ryż + cukinia
Od: <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >
> Czy po prostu podsmażyć cukinię i dodać do ugotowanego ryżu , czy robić jak
> risotto - niech sie ryż razem z cukinia gotuje w odp ilości wody? A może
> jeszcze inaczej?
>
Witaj,
mozesz to zrobic w dwojaki sposob.
1.Podsmazyc na oleju cebulke,dodac pokrojona w kostke cukinie,podsmazyc,dodac
ryz/suchy,nie plukany/podsmazyc,aby ryz lekko tez podbrazowial.Potem dlewasz 2x
wiecej wody niz ryzu.Przyprawiasz :sol,wegeta.Zmniejszasz ogien do
minimum,szczelnie przykrywasz garnek i gotujesz do momentu,gdy wchlonie sie
cala woda.Dobrze jest jeszcze odczekac troche,jakies 10-15min po
ugotowaniu,potrawa jest wtedy smaczniejsza.
2.Rzeczywiscie,mozna ugotowac osobno ryz,a osobno przygotowac cukinie,ale wtedy
ryz nie ma takiego smaku.
Ja gotuje bardzo czesto ryz tylko z cebula/podsmazam cebule,podem wsypuje ryz i
podsmazam razem,az ryz "zlapie troche koloru i zalewam gotujaca sie woda,potem
dodaje sol i wegete.Podaje go z roznymi "bigosami"cukiniowymi,zalezy co mam w
lodówce-mieso,pomidory,pieczarki,marchew.To sa hity kuchni lata w moim
domu.Przepyszna jest tez cukinia faszerowana ryzem i np.pieczarkami-nadzienie
jak na gołabki,cukinie kroisz na pol ,wydrazasz srodek ,nakladasz farsz,dajesz
do garnka,podlewasz woda,ja jeszcze daje cebulke,pomidora,przyprawy i jest
sosik.Dlugo by pisac o wariacjach na temat cukini.Pozdrawiam Ela/tez W-w/
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|