Data: 2002-07-18 10:08:52
Temat: Re: ryz curry
Od: "izabela Sowula" <i...@N...poczta.gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mariola Jarzšbek <m...@b...gov.pl> napisał(a):
> jak zrobic dobry ryz curry?
>
Najprosciej:
Olej lub oliwa lug ghee (3-5 lyzek na szklanke ryzu)rozgrzac na patelni
dodac ziarniste przyprawy (jedna, kilka lub wszystkie)typu:
kumin (cumin), koper, kora cynamonowca (lub pod sam koniec smazenia przypraw
szczypte cynamonu), koziradke, kardaman, cale suszone malutkie czerwone
chilii/ciuszka, kolendre.NA koncu mozna tez 1/8 lyzeczki asafoetidy.
O ilosci powiedzialabym nie wiecej niz 1/4 lyzeczki kazdej jesli wszystkie
lub wiecej gdy uzywa sie 1-2.
Smazyc az aromat sie zacznie roznosic, uwaga - latwo je mozna przypalic.
Nastepnie dodac suchy lub przeplukany ryz, smazyc az sie zrobi szklisty,
dodac 2 objetosci wody, gotowac na malym ogniu, gotuje sie szybko, nie
pozwolic aby ryz sie rozwalil.
iza/izasow
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|