Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rzadko chwalę i jem Ajvar.
Date: 5 Sep 2001 22:23:12 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 50
Message-ID: <01e401c13648$92f109e0$0200a8c0@BeataMoryl>
References: <3...@k...net.pl> <9meg01$t6k$1@h1.uw.edu.pl>
<003601c12fe0$8af24ec0$0200a8c0@BeataMoryl>
<3...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 999721392 6662 192.168.240.245 (5 Sep 2001 20:23:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Sep 2001 20:23:12 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id WAA09212
for <p...@n...pl>; Wed, 5 Sep 2001 22:24:23 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id WAA09212
for <p...@n...pl>; Wed, 5 Sep 2001 22:24:23 +0200
X-Received: from BeataMoryl (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id WAA09212
for <p...@n...pl>; Wed, 5 Sep 2001 22:24:23 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66304
Ukryj nagłówki
O kurcze - troche to trwalo - przywalila mnie praca i dlugo nie zagladalam
na grupe - nadrabiam teraz przepisem, lezac krzyzem w pyle ;-) Mam nadzieje,
ze jeszcze bedziesz ze mna rozmawiac Moniko ;-))
Ajvar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia drobno posiekana cebula
2 duze zabki czosnku posiekane
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu z czerwonego wina
sol i pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piec do 250 stopni i wloz do niego papryke i baklazany. trzymaj je
tam do czasu az skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cala
czarna, zwlaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia sie czarne
plamy). Upieczone warzywa wyjmij z pieca i wloz na 10 min do papierowej
torby zeby doszly jeszcze we wlasnym cieple. Nastepnie obierz je ze skorki
w tym stanie jest to bardzo latwe), usun nasiona i ogonki. Teraz masz do
wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gladka mase albo na grubsze
"salsowate" kawalki - ja lubie "na gladko" ;-) Na duzej patelni podgrzej 3
lyzki oliwy i podsmaz na niej cebulke - do zeszklenia. Dodaj czosnek i
podsmazaj jeszcze ok. 2 min. Odsun z ognia, wmieszaj mase
baklazanowo-paprykowa. Nastepnie dolewaj cieniutkim strumieniem reszte
oliwy, ciagle mieszajac. Nastepnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do
smaku sola i pieprzem. Podaj przybrany posiekana natka pietruszki.,
najlepiej z bialym wiejskim chlebem. Szczerze mowiac ja jem to do
wszystkiego ;-)
Smacznego
Herbatka
----- Original Message -----
From: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 28, 2001 9:15 PM
Subject: Re: rzadko chwalę i jem Ajvar.
> Herbatka wrote:
>
> > Albo zrob sama -sluze wyprobowanym przepisem (moze byc ze zdjeciami -
> > zrobilam taki reportazyk ale nie mialam jeszcze czasu wrzucic na strone)
>
> A to wrzucaj, wrzucaj...
> Czekam niecierpliwie. ;)
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|