Data: 2001-09-05 20:23:12
Temat: Re: rzadko chwalę i jem Ajvar.
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
O kurcze - troche to trwalo - przywalila mnie praca i dlugo nie zagladalam
na grupe - nadrabiam teraz przepisem, lezac krzyzem w pyle ;-) Mam nadzieje,
ze jeszcze bedziesz ze mna rozmawiac Moniko ;-))
Ajvar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia drobno posiekana cebula
2 duze zabki czosnku posiekane
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu z czerwonego wina
sol i pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piec do 250 stopni i wloz do niego papryke i baklazany. trzymaj je
tam do czasu az skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cala
czarna, zwlaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia sie czarne
plamy). Upieczone warzywa wyjmij z pieca i wloz na 10 min do papierowej
torby zeby doszly jeszcze we wlasnym cieple. Nastepnie obierz je ze skorki
w tym stanie jest to bardzo latwe), usun nasiona i ogonki. Teraz masz do
wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gladka mase albo na grubsze
"salsowate" kawalki - ja lubie "na gladko" ;-) Na duzej patelni podgrzej 3
lyzki oliwy i podsmaz na niej cebulke - do zeszklenia. Dodaj czosnek i
podsmazaj jeszcze ok. 2 min. Odsun z ognia, wmieszaj mase
baklazanowo-paprykowa. Nastepnie dolewaj cieniutkim strumieniem reszte
oliwy, ciagle mieszajac. Nastepnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do
smaku sola i pieprzem. Podaj przybrany posiekana natka pietruszki.,
najlepiej z bialym wiejskim chlebem. Szczerze mowiac ja jem to do
wszystkiego ;-)
Smacznego
Herbatka
----- Original Message -----
From: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 28, 2001 9:15 PM
Subject: Re: rzadko chwalę i jem Ajvar.
> Herbatka wrote:
>
> > Albo zrob sama -sluze wyprobowanym przepisem (moze byc ze zdjeciami -
> > zrobilam taki reportazyk ale nie mialam jeszcze czasu wrzucic na strone)
>
> A to wrzucaj, wrzucaj...
> Czekam niecierpliwie. ;)
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|