Data: 2002-06-08 13:20:47
Temat: Re: salatka rzymska - (P) salata Cezar
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Rena" <r...@p...pl> wrote:
>w smaku przypomina bardziej kapuste niz salate. z czym ja mozna smacznie
>zjesc? na kanapki srednio smakuje, ale jak ja porwalam i polalam oliwa z
>rozmarynem, to wyszla pycha.
Caesar Salad
"Jedna glowka salaty typu "romaine" (rzymska). Nie moze byc
zastapiona przez inne, np. salata powszechna w Polsce ("bibb" w
angielskim) do tego sie nie nadaje. Salate umyc, wysuszyc i
potargac - nie kroic nozem! w kawalki wielkosci polowy dloni.
Ale najwazniejszy jest dressing - polewa :1 zoltko 2 zabki
czosnku - roztarte na miazge 1 lyzka stolowa musztardy "Grey
Poupon" - inne (np. sarepska) sie nie nadaja 1/2 lyzki dobrego octu
balsamicznego (balsamic vinegar) lub czerwonego 1/2 lyzki
Worcestershire - to taki sos 1/2 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki pieprzu
Wszystko wrzucic do miski i ubijac uzywajac whisk'u (miotelka z
drutow) i lejac cieniutkim strumieniem dobry olej (nie uzywac
oliwy, smak bedzie za mocny) w ilosci 1/2+ kubka. Gdy zgestnieje
dodac sok z 1/2 cytryny i paste z anchowies [to takie
smierdzace rybki :-)] do smaku (ja dodaje lyzeczke).
W zastepstwie mozna dodac kawalki anchowies do salaty. Na
krotko przed podaniem wymieszac salate z dressingiem dodajac
startego parmezanu lub permiggiano-regiano (inne sery sie nie nadaja)
i posypac croutons (grzanka pokrojona w kostke). Efekt jest
znakomity, ta salata bije z opuszczonymi rekami wszystkie inne
tego typu jakie zdazylo mi sie jesc w restauracjach czy u
znajomych!"Zbyszek
Salata Cezar raz jeszcze
"Ja w wielu knajpach probowalem pysznej salaty cesarskiej,
jednakze przepis byl nieco inny (prostszy, ale rownie dobry):
1 Glowka salaty
2 Pare plastrow bekonu
3 Stary chlebek pokrojony w kosteczke
4 Sos vinegrette (sorry za pisownie)
5 Parmezan
Salate myjemy, rwiemy na kawaleczki i mieszamy z sosem. Na
suchej patelni smazymy bekon (moze byc boczek) oraz porabany na
kawalki chleb. Do salaty z sosikiem dodajemy goracy bekon z
grzankami, posypujemy parmezanem i.... Do tego tost czosnkowy i
dobrze schlodzone piwko" Jakub
|