From: "asia" <j...@h...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <s...@a...bsdirc.net>
Subject: Re: samosy
Date: Tue, 23 Jan 2001 11:07:30 +0100
Lines: 43
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 23 Jan 2001 11:04:48 +0100, rtr.hanslik.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41776
Ukryj nagłówki
Agnieszka Brzezinska <g...@a...bsdirc.net> wrote in message
news:slrn.pl.96qkem.9l.gniewko@alien.bsdirc.net...
>
> Od pewnego czasu poszukuję przepisu na samosy wegetariańskie.
> Chciałabym się dowiedzieć z jakimi przyprawami robi się
> te smaczne pierożki :)
Witaj!
Wlasnie wczoraj zrobilam rozki Samosa czy jakos tak. Przepis jest z "Kuchni
Wegetarianskiej" Sarah Brown.
Ciasto:
1,5 szkl. maki razowej
4 lyzki oleju
4 lyzki wody
sol
Nadzienie:
25 dag ziemniakow ugotowac
50 g fasolki mung ugotowac
1 mala cebula
zabek czosnku
1/4 lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka nasion kolendry
1/2 lyzeczki mielonego kminku
1/4 lyzeczki gorczycy
szczypta chilli
1 lyzeczka plaska imbiru
sol
sok z 1/2 cytryny
olej do smazenia
Zagniatamy ciasto, i odstawiamy na 30 min.
Rozgrzewamy olej dodajemy przyprawy, smazymy chwile, dodac czosnek i cebule,
smazyc 2-3 min. Do tego ugotowana fasolke i pokrojone w kostke ziemniaki,
doprawic sokiem z cytryny i sola. Ostudzic.
Ciasto dzielimy na 12 kulek i kazda walkujemy na kwadrat ok 12x12 cm.
Skladamy w trojkat, zlepiamy dokladnie dwa boki, nakaldamy nadzienie i
zlepiamy calosc. Mozna gotowac lub smazyc w duzej ilosci oleju.
Ja wczoraj dodalam do ciasta 1 zoltko bo za chiny nie chcialo mi sie ciasto
zlepic. Ale poprzednim razem zlepily sie bez zoltka.
Pozdro
Asia
|