Message-ID: <3...@m...pw.edu.pl>
Date: Tue, 23 Jan 2001 14:04:04 +0100
From: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: samosy
References: <s...@a...bsdirc.net> <3...@u...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: 23 Jan 2001 13:57:50 +0100, inferno.mikrus.pw.edu.pl
Lines: 69
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41789
Ukryj nagłówki
Dorota Szeliga wrote:
> > Od pewnego czasu poszukuję przepisu na samosy wegetariańskie.
> > Chciałabym się dowiedzieć z jakimi przyprawami robi się
> > te smaczne pierożki :)
>
> Jak zajrzysz tu
> http://uczta.vege.pl/przepisy/08.html
> to znajdziesz przepis, który moim zdaniem jest rewelacyjny i w dodatku
> bardzo łatwy (a nie znoszę szpinaku w innych postaciach). Wypróbowałam
> go już trzy razy.
a tu: http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1380 jeszcze jeden przepis
na samosy :)
zapodaje: SAMOSY
Informacje ogólne:
Skala trudności: *
Składniki:
CIASTO:
1,5 szklanki mąki z
pełnego przemiału, ok. 2/3 szklanki wody, 3
łyżki oleju, 1
łyżeczka soli, olej do smażenia
NADZIENIE:
0,5 kalafiora, 0,5
szklanki groszku zielonego, 3 ziemniaki, 2
papryki, 3 łyżki
oleju, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki
przecieru
pomidorowego
Przepis:
Składniki na ciasto
wymieszać i wyrobić tak aby było miękkie.
Przykryć ściereczką i
odstawić. Warzywa drobno pokroić i
wrzucić na rozgrzany
olej, dodać trochę wody i dusić do
miękkości. Dodać
przyprawy, przecier, wymieszać i odstawić do
ostygnięcia. Z ciasta
uformować kulki o średnicy 2,5 cm i
wałkować placki o
średnicy 8 cm. Na placki nakładać nadzienie i
zlepiać tak jak
pierogi. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju.
Powinny pływać nie
dotykając dna. Wyjmować, gdy będą
brązowe i osuszać na
sitku. Samosy można również piec w
piekarniku.
Nadesłał(a): Rena , dnia:
2001-01-18.
Źródło: Przepisy kulinarne
z Vegan Planet
ps: to jak w koncu, podawac tylko linki, czy cale przepisy?
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|