Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: schab inaczej
Date: Fri, 3 Dec 2004 10:51:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <copcvd$pq2$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <con0eo$n1q$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cng97.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1102067501 26434 83.31.160.97 (3 Dec 2004 09:51:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Dec 2004 09:51:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223776
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ata" <a...@e...pl> napisał w wiadomości
news:con0eo$n1q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich
>
> Własnie pzrestudiowałam co mozna zrobic z kotletem schabowym i w zwiazku z
> tym mam pytanie,
> jakies pomysly na pieczeń ze schabu?
>
> Ja znam tylko jedna, pieczony schab, ktory pozniej nacinam i wkladam zolty
> ser i zapiekam, dobre to ale mam dosc pokazna porcje tego schabu i jakos
nie
> mam ochoty po rz kolejny tego samiego piec.
> Bede wdzieczna za pomysły.
>
Już to kiedyś podawałam, ale co mi tam, mogę jeszcze raz. Przepis bardzo
prosty, nie wymagający nacinania, związywania, robienia kieszonek,
nabijania, szpikowania itd itp.
Niezbyt gruby kawałek schabu natrzeć solą i grubo szałwią. Trzymać przez 3
dni na dole lodówki przyciśnięte (ja używam do tego kwadratowej butelki
napełnionej wodą) obracając na różne strony. Po czym upiec podlawszy nieco
wodą. Ja piekę w naczyniu szklanym, ale można w brytfance albo w rekawie,
tylko nie w folii.
Mięsko wychodzi różowawe, kruchutkie o bardzo ciekawym smaku, do zjedzenia
raczej na zimno, choć i na ciepło można.
Pozdrawiam - Agnieszka.
|