Data: 2001-10-26 05:58:08
Temat: Re: schwarzwald
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Anna Alewska <a...@e...pl> wrote:
> "Irek Zablocki" <i...@w...de> wrote in message
>
> > Czy chodzi Ci o Schwarzwaelder Kirschtorte? Czarnoleski tort wisniowy -
> taka
> > smietanowa, tlusta obrzydliwosc, ktorej przygotowanie wcale nie jest takie
> > latwe i moze potrwac? 2 godziny przygotowanie + 2 godziny czekania az sie
> > odstoi. Mam ale musze przetlumaczyc.
>
> To co jadlam w Szwajcarii bylo kakaowe, duzo w tym bylo masy, troche
> wisien, troche kawalków galaretki, zrolowane... Podobno zrolowane byc
> nie musi, kwestia lokalnego zwyczaju.
Przepis na tort szwarcwaldzki juz tu byl, poszukajcie w archiwach.
Zdecydowanie jest to tort, nie rolada ani nic innego i z pewnoscia nie
zawiera galaretki. Ktos mogl tak nazwac rolade wisniowa przez analogie,
ale to jego sprawa.
Tort nazywa sie szwarcwaldzki, bo nazwy niemieckiego regionu
Schwartzwald sie na polski nie tlumaczy.
Wladyslaw
|