Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!
not-for-mail
From: "Iwona" <i...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ser Philadelphia?
Date: Tue, 23 Mar 2004 09:16:03 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 50
Message-ID: <c3orp4$sk0$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <c393bf$pfk$1@absinth.dialog.net.pl> <c3lbf8$hcm$1@news.onet.pl>
<c3m31c$nq8$1@absinth.dialog.net.pl> <c3mc68$id8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2129.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1080029797 29312 62.87.228.81 (23 Mar 2004 08:16:37
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Mar 2004 08:16:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195982
Ukryj nagłówki
:: Solana :: ( s...@h...NO-SPAM.com ) napisał:
>
> "Iwona" <i...@W...pl> skrev i meddelandet
> news:c3m31c$nq8$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> Ale na opakowaniu i tak jest napisane "cheese cake", wiec jezyk
> konwersacji nie ma znaczenia...
Na jakim opakowaniu??? Nie miałam okazji widzieć żadnego opakowania (cheese
cake).
> > > Wracajac do Philadelphii: ser ten jest dosc specyficzny. Nadaje
> sie
> > > doskonale na slono jak i na slodko. W pieczeniu mozna go zastapic
> > > zwyklym twarogiem, chociazby dlatego, ze "cheese cake"
> charakteryzuje
> > > sie masa grudkowata.
> >
> > W przepisie mam podane, żeby dokładnie zmiksować, aby nie było
> grudek(!)
>
> Zaraz zaraz, w Philadelphii nie ma grudek! Ten serek ma konsystencje
> kremowa...
>
> Grudki ma natomiast Keso i jest podobne do polskiego Cottage Cheese
> (grudki sera w "sosie").
Nie za bardzo zrozumiałam, wytłumacz jeszcze raz o co chodzi z tymi
grudkami. Raz piszesz, że "Cheese ceke" charakteryzuje się masą grudkową,
potem, że Philadelphia jest gładka. Skąd w takim razie te grudki?
> > Ja zrobiłam ten deser dodając zwykły (mazurski) twarożek. Musiałam
> go
> > p_o_rz_ą_d_n_i_e zmiksować, ale mam wrażenie, że i tak czegoś brak
> mojemu
> > deserowi i stąd te pytania o tę Philadelphię.
>
> Poszukam w przepisach i odezwe sie.
>
> pozdr, magda
Dzięki.
Iwona
|