Data: 2004-03-23 08:16:03
Temat: Re: ser Philadelphia?
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
:: Solana :: ( s...@h...NO-SPAM.com ) napisał:
>
> "Iwona" <i...@W...pl> skrev i meddelandet
> news:c3m31c$nq8$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> Ale na opakowaniu i tak jest napisane "cheese cake", wiec jezyk
> konwersacji nie ma znaczenia...
Na jakim opakowaniu??? Nie miałam okazji widzieć żadnego opakowania (cheese
cake).
> > > Wracajac do Philadelphii: ser ten jest dosc specyficzny. Nadaje
> sie
> > > doskonale na slono jak i na slodko. W pieczeniu mozna go zastapic
> > > zwyklym twarogiem, chociazby dlatego, ze "cheese cake"
> charakteryzuje
> > > sie masa grudkowata.
> >
> > W przepisie mam podane, żeby dokładnie zmiksować, aby nie było
> grudek(!)
>
> Zaraz zaraz, w Philadelphii nie ma grudek! Ten serek ma konsystencje
> kremowa...
>
> Grudki ma natomiast Keso i jest podobne do polskiego Cottage Cheese
> (grudki sera w "sosie").
Nie za bardzo zrozumiałam, wytłumacz jeszcze raz o co chodzi z tymi
grudkami. Raz piszesz, że "Cheese ceke" charakteryzuje się masą grudkową,
potem, że Philadelphia jest gładka. Skąd w takim razie te grudki?
> > Ja zrobiłam ten deser dodając zwykły (mazurski) twarożek. Musiałam
> go
> > p_o_rz_ą_d_n_i_e zmiksować, ale mam wrażenie, że i tak czegoś brak
> mojemu
> > deserowi i stąd te pytania o tę Philadelphię.
>
> Poszukam w przepisach i odezwe sie.
>
> pozdr, magda
Dzięki.
Iwona
|