Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed1.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: i...@s...waw.pl (Ines)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ser w zalewie
Date: Thu, 9 May 2002 09:36:09 +0000 (UTC)
Organization: kukbuk izy - http://www.kuchnia.serwisy.net
Lines: 39
Message-ID: <abdfu8$i8c$1@news.tpi.pl>
References: <1...@n...onet.pl> <abda7a$rm3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: saturn.j.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1020936969 18700 213.25.83.135 (9 May 2002 09:36:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 9 May 2002 09:36:09 +0000 (UTC)
X-HTTP-Posting-Host: 213.158.197.9
User-Agent: NewsPortal 0.24pre3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107494
Ukryj nagłówki
Jeśli chodzi o robienie sera w zalewie, to jest to
dość proste - bazą jest dobra feta i oliwa z oliwek,
do tego świeże zioła typu oregano, bazylia. W
zależności od smaku jaki chce się uzyskać dorzucamy:
kilka obranych ząbków czosnku (w całości), papryczkę
chillie, całe ziarna pieprzu
czarnego/zielonego/czerwonego. Sól w fecie i oliwa
znakomicie konserwują całość.
Tak jak napisała Jola, na rynku jest dostępna czeska
feta pakowana w małe puszki i też uważam, że jest
znakomita!!! Genialnie nadaje się do zapiekania: gruby
plaster fety, na to plater pomidora (sparzonego i
obranego ze skórki), można dodać kawałek papryki w
occie, doprawić pieprzem, oliwą, oregano, bazylią.
Raczej nie solić, bo feta sama w sobie jest bardzo
słona. Całość zapiekać w folii aluminiowej (podwójna
warstwa) w 200 st C przek około 20 min. Do tego
grzaneczki z masłem czosnkowym. Oj... pycha!!!
Feta z kartonika (Mlekowity) jest smaczna, ale bardzo
mazista, więc do zapiekania za bardzo się nie nadaje -
za szybko się rozpada i trochę sedymentuje, aczkolwiek
nie traci walorów smakowych. Dobra jest do sałatek i
na kanapki.
Feta holenderska (w zalewie), którą można dostać w
supermarketach na stoiskach serowych jest w sumie
niezła, ale za droga jak na swoje walory. Dla mnie ma
za dużą ziarnistość i czasem jest za gumiasta.
Pozdrawiam,
Ines
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|