Data: 2002-04-02 10:34:29
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Agusiek <A...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a8c15t$rhf$...@n...tpi.pl...
>
> > Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie
>
> Hej,
>
> żeby nie tonęły bakalie trzeba je po namoczeniu ( ja wszystko jak leci
moczę
> trochę w mleku - rozynki dłużej) troszeczkę przesuszyc - odsatwić na 1
min.
> i przesypać mąką. Trzymają się potem na różnych płasczyznach.
> Pewnie nie muszę już przypominać (ale przypomnę), że po dodaniu ich do
masy
> serowej należy je tylko delikatnie zamieszać łyżką i od razu przełożyć
> wszystko do formy.
>
to nieprawda, niestety, to znaczy tylko połowiczna, bo jak ciasto bardzo
mokre, to nawet suszarka i obtaczanie w mące nie pomogą - utoną i tak,
niektóre ciasta tak mają. Mam przepis na murzynek - bardzo smaczny, ale
rodzynki zawsze chlupną sobie blisko dna :)
A poza tym nie zawsze trzeba moczyć rodzynki, np przy sernikach zazwyczaj
jest to niepotrzebne :)
Wkn
|