Data: 2004-05-21 15:22:10
Temat: Re: skwareczki
Od: "Iwona" <i...@W...pl.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maks ( s...@W...gazeta.pl ) napisał:
> Witam wszystkich smakoszy. W swojej kuchni jeżeli już muszę użyć smalcu
> to jest to smalczyk wytapiany "własnoręcznie" ze słoninki, a nie "tawot"
> z kostki. Może ktoś ma jakiś przepisik jak zagospodarować wspaniałe lekko
> złociste skwareczki szkod to wywalać. Pozdrawiam i czekam na jakieś
> przepisy Maks z "wytopem "
Proponuję ciastka:
Ciastka ze skwarkami
-30 dkg skwarków
-0,5 kg mąki
-15 dkg cukru
-2 jaja
-łyżeczka proszku do pieczenia
-(cukier puder do posypania)
Skwarki zemleć dwa razy w maszynce z drobnym sitkiem. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać skwarki i
cukier. Zagnieśc i wyrobić ciasto (powinno ono być dość twarde), a nastepnie
przechlodzic w lodowce przez ok 1-2 godziny.
Schlodzone ciasto wyciskac przez maszynke przy uzyciu odpowiedniej
przystawki lub po rozwalkowaniu wykrawac np.krazki i piec na złoto.
Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Pzdr.Iwona
|