Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śledzie w śmietanie :)
Date: Thu, 17 Feb 2005 21:40:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <cv2v9e$d9u$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cv2ogh$ani$1@atlantis.news.tpi.pl> <cv2p4s$7g4$1@korweta.task.gda.pl>
<cv2q15$9lv$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: cmk223.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1108672622 13630 83.31.138.223 (17 Feb 2005 20:37:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Feb 2005 20:37:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232052
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena W." <b...@1...pl> napisał w wiadomości
news:cv2q15$9lv$1@korweta.task.gda.pl...
>
> Użytkownik "Oszust" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
> > Więc tak - 2 opakowania słodkiej śmietany (chociaż ostatnio
> przez
> > przypadek kupiłem kwasna i też dało radę) wlewamy do miski,
> wsypujemy łyżkę
> > cukru, mieszamy, potem dajemy octu (tyle, zeby było słodko kwasne) -
> lepiej
> > wlewać go mało i próbować, a potem dolewać, niż wlać za dużo, bo
> wtedy to
> > już porażka:)
> Ja przepraszam, w sumie wiem, że gust i smak są kwestią prywatną, ale
> dlaczego słodzisz śledzie ?!
> Pytam, bo pamiętam z młodości śledzie w wykonaniu mojej Mamy - kwaśna
> "wiejska", prawdziwa gęsta śmietana + cieniutkie półtalarki cebuli +
> koniecznie jabłko utarte na grubych oczkach tarki. I to było
> pyszności. Aha, musiało się odstać jakąś godzinkę celem przegryzienia
> smaków.
>
> Kilka dni temu za to rzuciłam się niemal głową naprzód w miskę
> wytęsknionych śledzi w śmietanie u teściowej i ... wyplułam pierwszy
> kawałek :(
> Wedle zeznania, słodka śmietana plus cukier plus kwasek cytrynowy -
> dla mnie nie do przyjęcia :(
>
> Może są dwie szkoły śledziowe? ;-)
>
No jasne, falenicka i otwocka :-)
Ja robię z kwaśną, cebulą i jabłkiem, o słodkiej, słodzonej, z octem i bez
jabłka pierwsze słyszę.
Pozdr. - Agnieszka
|