Data: 2001-02-12 14:21:00
Temat: Re: ślimaki
Od: "Ajka" <a...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:95v8mh$3lo$1@news.tpi.pl...
> Dostałam właśnie na priv (?) list z zapytaniem o przepisy na ślimaki.
> Ślimaki jadłam raz w życiu i nawet do głowy mi nie przyszło, żeby samej
> robić w domu.
>
> List pozwolę sobie zacytować:
> "Poszukuję przepisów na ślimaki (mam do dyspozycji żywe).Proszę o pomoc."
>
> To jak? Pomożecie?
> Pozdrawiam
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
Cześć
Nigdy nie robiłam ślimaków ale mogę przytoczyć kawałek tekstu z książki
"Potrawy z ryb"
"Ślimaki umyć kilkakrotnie w dużej ilości wody, włożyć do pudełka posypanego
mąką
i pozostawic na kilka dni. Następnie włozyć na kilka godzin do zakwaszonej
wody, aby usunąć
śluz. Ślimaki wypłukać potem kilka razy, włożyć do naczynia z zimną wodą,
powoli zagotować,
gotować 10 min. Po odcedzeniu wypłukać w zimnej wodzie, wyjąć ze skorupek,
usunąć rożki,
czarną kiszeczke, dwa małe twarde gruczołki;"
Potem można różnie przyżądzać np:
smażone w cieście
nadziewane a la Pompadour
po napoleońsku
to wszystko są przepisy z tej książki.
Mój kuzyn też kiedyś nazbierał, ale w końcu się nie zdecydował :-)))
--
------------------------
Pozdrowienia
Ajka
------------------------
|