Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!not-for-
mail
From: Anna <a...@r...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: slimaki
Date: Fri, 20 Jul 2001 15:27:51 +0200
Organization: RMF FM
Lines: 29
Message-ID: <3...@r...fm>
References: <9j943b$f70$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: walker.rmf.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: skipper.rmf.pl 995635657 1328 195.117.15.33 (20 Jul 2001 13:27:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@r...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Jul 2001 13:27:37 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59192
Ukryj nagłówki
Beata wrote:
>
> Ostatnio ktos pytal o to na grupie, wiec pisze co znalazlam:
>
> Przygotowanie slimakow:
>
> Przygotowanie zywych slimakow do ugotowania jest pracochlonne i zajmuje ok.
> 10 dni. Najbardziej cenione ze slimakow sa winniczki. Przed ugotowaniem
> nalezy je przeglodzic przez 4 do 8 dni, przetrzymujac je w klatce lub dobrze
> wntylowanym pudelku i podajac im jedynie kilka kropel wody co pare godzin.
> Przez ostatnie 2 dni mozna je karmic tymiankiem, ktory nada ich miesu
> aromat. Przygotowane w ten sposob slimaki nalezy oczyszcic ze sluzu i
> wapiennej skorupki, tora moga wytworzyc, zamykajac sie w korupie. W celu
> dalszego o czyszczenia podaje sie im 100 ml octu z lyzka soli oraz szczypta
> maki, pozostawia na 3 godziny, a nastepnie oplukac i wrzucic na 5 minut do
> wrzatku. Z wyjetych ze skorupek slimakow nalezy odciac i usunac czarne konce
> nozek,
jesu partykularny chryste!!!!!
co to jest, podrecznik ogrodkowego sadysty?!?!??!?
slimak tez czlowiek!!!!
brrrrrrr
--
Anna
|