Data: 2005-07-29 13:54:23
Temat: Re: słód
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tapta <t...@w...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
>> tapta <t...@w...pl> wrote:
>>>Czy sa inne rodzaje slodu niz jeczmienny?
>> Są.
> Moge prosić o ewentualne nazwy?
>>>Konkretnie chodzi mi o to czy
>>>sa np. piwa bezglutenowe.
>> Myślę, że wyłącznie. Gluten nie jest rozpuszczalny w wodzie i raczej
>> nie znajduje się w piwie.
> A jakieś poparcie teorii? Na stronie o diecie bezglutenowej wyczytałam,
> że zabronione sa piwa i wódka żytnia. Bardzo mi zależy na sprawdzonej
> informacji dla kogoś bliskiego...
Za Heinekenem (http://www.heinekeninternational.com/faqs/about/ind
ex.jsp):
"Does Heineken beer contain any gluten?
Beer contains gluten, which comes from the grain from which it is brewed. Only
a fraction of the gluten that the grain contains gets into the beer. The
proportion depends on the kind of grain that is used. The use of barley
results only in traces of gluten in the beer whilst wheat contributes
considerably more. It also depends on the brewing process. Generally speaking:
the clearer and blonder the beer is, the less gluten it may contain. Some
people are allergic to gluten and have to follow a diet that minimises or
excludes their gluten intake. Whether beer can be part of such a diet or not,
is dependent on the extent of the allergy and the beer type consumed. In many
cases lager beers pose no problem for people who have a gluten allergy.
However, it is up to the individual to assess his or her sensitivity."
A więc jednak trochę glutenu w piwie się znajduje i w konkretnym przypadku
należałoby zasięgnąć opinii lekarza. A najlepiej kilku lekarzy :).
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|