Data: 2004-01-27 16:54:14
Temat: Re: sloik miodu
Od: "Jacek Nowak" <j...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> On 27 Jan 2004 03:12:45 -0800, a...@t...pl (aabacus) wrote:
> >Jak zagospodarowac sloik miodu i przetworzyc go w cos nieskomplikowanego i
dob
> rego?
> >Adam
Miodówka
2 szklanki miodu
wysuszona skórka z 1/4 pomaranczy (bez albedo)
2 czubate lyzki mielonej kawy
1/2 lyzeczki do kawy startej galki muszkatolowej
1 l spirytusu 96-proc.
1 szklanka rumu
Miód lekko zrumienic w rondlu, wlac 1 szklanke wody, wlozyc skórke
pomaranczowa, a po zagotowaniu syrop
zszumowac, zdjac z ognia i przestudzic. Kawe wymieszana z galka muszkatolowa
zalac szklanka wrzatku,
nakryc spodkiem i parzyc 5 min (mozna tez zaparzyc kawe w ekspresie
cisnieniowym). Do miodu wlac przecedzona
kawe, spirytus i rum, wymieszac i przelac do butelek, szczelnie zamknac i
odstawic na szesc tygodni.
Nastepnie alkohol zlac znad osadu, osad przefiltrowac i reszte plynu polaczyc
z poprzednio zlana nalewka.
Rozlac do butelek i odstawic na tydzien.
Z własnego doświadczenia sugeruję użycie spirytusu 70% zamiast 96% ;-).
Jacek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|